Така ж пастка для України, як Мінські угоди для Росії - Портніков пояснив, чим небезпечний "план Артеменка"

Крим - не тільки для Путіна, але і для переважної більшості його співвітчизників - це такий самий суб'єкт Росії, як Брянська область або Карелія. Ніхто в Росії до краху існуючого політичного режиму не буде говорити про зміну статусу Криму.

Андрій Артеменко. Фото:ru.wikipedia.org

"План Артеменка - значно масштабніша затія, ніж може здатися на перший погляд. За нікому не відомими посередниками можуть стояти цілком серйозні і впливові люди з посадами і можливостями." Про це пише на сайті Еспресо.TV журналіст Віталій Портніков, передають Патріоти України, продовжуючи:

Оприлюднення газетою The New York Times подробиць плану "умиротворення Росії" за український рахунок стало справжнісінькою сенсацією в Сполучених Штатах. Про подробиці і фігурантів плану, рівень їхніх зв'язків з Москвою і вплив на президента США Дональда Трампа зараз говорять в ефірі провідних американських телеканалів, інформацію The New York Times передруковують інші провідні ЗМІ.

А найцікавіше може початися через кілька годин, коли над Вашингтоном зійде сонце і прокинеться президент Сполучених Штатів.

Але оприлюднення плану і наслідки черговий "витоку" для США - питання внутрішньополітичне. Ясно, що для американців історія з планом - тільки продовження скандалу з відставкою радника президента США з національної безпеки і колишнього коментатора телеканалу Russia Today Майкла Флінна (при тому, що сам Флінн план не бачив).

Автори плану виявляються зручними "хлопчиками для биття" завдяки сумнівним біографіям і повній неадекватності - вони не тільки не стали спростовувати наявність сумнівного документа, але і з готовністю підтвердили його існування американським журналістам.

А Артеменко - ймовірно, в жасі, що його внесок не помітять і його вплив не оцінять - терміново дав інтерв'ю одіозному ресурсу Cтрана.ua, який багатьма коментаторами в Україні сприймається як "троянський кінь" безпардонної російської пропаганди та інформаційних провокацій агресора.

Якщо у тебе такі дивні вороги, так і друзі не дуже потрібні. Все тому, що лобісти антиукраїнського плану - люди не дуже значні і хочуть за рахунок продажу національних інтересів нашої країни затвердити свою значущість.

Але це не означає, що в розробці плану не можуть брати участь інші, куди більш впливові і серйозні фігури. При цьому ми повинні розуміти, що сам план - це всього лише інструментарій. І не тому, що в ньому немає місця для поступок з української сторони. Для російської сторони місця для поступок в ньому теж немає.

Ще можна уявити собі теоретично, що в Москві вирішать бігти з Донбасу - тому що те, що пропонується в плані, з коридором на 72 години це справжнісінька втеча. Але абсолютно не можливо собі уявити, що Росія при нинішньому політичному режимі погодиться навіть на переговори про оренду Криму.

Тому що Крим - не тільки для Путіна, але і для переважної більшості його співвітчизників - це такий самий суб'єкт Росії, як Брянська область або Карелія. Ніхто в Росії до краху існуючого політичного режиму не буде говорити про зміну статусу Криму.

Але це не означає, що ніхто в Росії не погодиться з тим, щоб ініціативи про зміну такого статусу - саме у вигляді оренди, тобто визнання фактичного стану речей - виходили від України і Заходу.

План Артеменка - така ж пастка для України, як Мінські угоди для Росії. Мінські угоди - при всій їхній нереалістичності - стали чудовим санкційним механізмом, який дозволяє повільно, але вірно знищувати економіку ворога.

А план Артеменка дозволив би створити пастку для України. Тому що створив би новий формат переговорів для якоїсь "великої угоди" між Росією і США, в рамках якої Україна повинна була б дати згоду на фактичну відмову від власного суверенітету, а Захід - скасувати санкції. При цьому ніяких домовленостей досягти не вдалося б, Путін із задоволенням обдурив би Трампа.

Але для нас це було б уже неважливо, бо ми розуміли б, що програли ворогові - і не на лінії фронту, а через корумпованість власної влади, яка здалася під страхом викриттів. Адже те, що звинувачення Артеменка на адресу Порошенка - частина плану української капітуляції - аж ніяк не випадковість.

На виході ми могли б отримати дестабілізацію української державної машини і перехід під вплив Кремля всієї країни. І тоді дійсно було б неважливо, хто там у кого що орендує.

Саме тому я ризикну стверджувати, що план Артеменка - значно масштабніша затія, ніж може здатися на перший погляд. За нікому не відомими посередниками стоять цілком серйозні і впливові люди з посадами і можливостями.

Ці люди можуть працювати і в адміністрації президента Росії, і в адміністрації президента України. І підтримувати між собою контакти, справжня суть яких може бути не зрозуміла самим головам держав. При тому, що мотиви контактів можуть бути різні.

З російської сторони може бути бажання заманити Україну в пастку і піднести її шефу засмаженою і упакованою в американську фольгу, з української - знайти нові нестандартні можливості вирішення конфлікту і відновлення територіальної цілісності країни - нехай навіть шляхом серйозних поступок ворогові.

Але шлях до пекла завжди встелений добрими намірами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...