Трагікомедія. Від Міжнародного суду ООН не слід очікувати чогось надзвичайного - блогер

Питання припинення війни, виведення російських військ та відновлення суверенітету буде вирішуватися лише завдяки політичним чинникам, а аж ніяк не юридичним, наголосив Петро Олещук.

Міжнародний суд ООН. Ілюстрація:www.rbc.ua

"Статут ООН, стаття 94: 1. Кожен Член Організації зобов'язується виконати рішення Міжнародного Суду по тій справі, в якій він є стороною." - пише у своєму Facebook Петро Олещук, передають Патріоти України, продовжуючи:

2. У випадку, якщо якась сторона у справі не виконає зобов'язання, покладене на неї рішенням Суду, інша сторона може звернутися в Раду Безпеки, що може, якщо визнає це за необхідне, надати рекомендації або ухвалити рішення про вжиття заходів для приведення рішення у виконання.

Тобто, якщо навіть Україна виграє справу проти Росії, і Росія рішення не виконає, то єдине, що нам залишиться, – вертатися до Радбезу ООН, де Росія має право вето.

При цьому Радбез не зобов'язаний забезпечувати виконання рішень суду. Він може лише робити те, що "вважає за потрібне". Або не робити нічого. Себто займатися звичними для Радбезу справами.

Тобто ми витрачаємо десь роки чотири, щоб повернутися до Радбезу, де все і починалося. Трагікомедія.

І ще щодо судів. Ще в юному віці, розпочавши свій трудовий шлях, я зрозумів просту істину. Працювати можна:

– на результат;

– на "папку з папірцями".

Щодо результату все зрозуміло. Але часто бувають ситуації, коли тобі доручають зробити щось, чого зробити не можна, але про це ти не можеш сказати або тебе просто не слухають.

Тоді ти заводиш товсту папку-швидкозшивач і починаєш наповнювати її папірцями. Різні надіслані запити, відповіді, таблиці, "аналітика" тощо. Коли тебе питають про роботу – ти показуєш папку. А далі – як вийде. Або керівництво зміниться, або завдання, або сам десь "подінешся".

В українського уряду в питанні відстоювання територіальної цілісності та суверенітету України особисто я бачу типову "роботу на папку". "Як ми нічого не робимо? Ми аж у суд ООН звернулися, чекаємо, там питання дуже довго розглядають". І все це подається як правдиве вирішення проблеми. Хоча реально – це банальне затягування часу, в очікуванні, що або урядовці зміняться, або світова політична ситуація...

Хоча це, звісно, не означає, що судами можна нехтувати. Якщо є суди, і є країни, де їх рішення чогось значать, – до них не зайвим є звертатися. Просто від них не слід очікувати чогось надзвичайного. Максимум – грошової компенсації дуже невеликої частини видатків України.

Для цього треба вивчити конкретні історії судів проти Росії. Наприклад, у 1990-ті роки швейцарська компанія Noga "кошмарила" росіян за неоплачені поставки продовольства. Арештовувала власність (аж до картин та літаків) тощо.

Алгоритм їх дій був дуже простий. Вони подавали позови до національних європейських судів, а потім домагалися їх виконання у кожній конкретній країні.

Відповідно, й алгоритм дій України теж простий. Подавати позови до судів Люксембургу, Британїї, Стокгольмського арбітражу від імені конкретних компаній, які зазнали конкретних втрат від російської агресії, вигравати процеси, "кошмарити" росіян у Європі.

Все. Але питання припинення війни, виведення російських військ та відновлення суверенітету буде вирішуватися лише завдяки політичним чинникам, а аж ніяк не юридичним.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...