Трамп із Путіним та гальмування реформ можуть повернути Україну на орбіту РФ - Bloomberg

Президент американського мозкового центру Eurasia Group Ієн Бреммер вважає, що тепер інтереси України, швидше за все, будуть принесені в жертву, оскільки нова адміністрація у Вашингтоні своїм пріоритетом вважає співпрацю з Москвою.

Ілюстрація:http://uainfo.org/

"Для України, яка перебуває на лінії розлому між сферами впливу Росії і Заходу, перспектива втратити захист "дядечка Сема" в світлі обрання нового президента США обіцяє погіршення ситуації. Прямою втратою може стати втрата підтримки "дядечка Джо". Про це пишуть Marc Champion та Daryna Krasnolutska на сайті Bloomberg, передають Патріоти України, продовжуючи:

В обов'язки віце-президента США Джо Байдена, входило умовляння уряду в Києві не затягувати реалізацію економічних та антикорупційних реформ, прописаних в умовах надання допомоги з боку МВФ, цим же займалися американські посли і ЄС. В рамках програми МВФ надходить вся міжнародна фінансова допомога, від якої Україна залежить.

Після того, як новообраний президент Дональд Трамп в січні займе Білий дім, участь Америки в долі України, швидше за все, піде на спад. Зараз неясно, чи буде Трамп виконувати дану ним під час передвиборної компанії обіцянку розглянути питання про визнання анексії Росією Криму, здійсненої в 2014 році, або скасувати санкції, але ясно, що спроби США інтегрувати Україну і її економіку в західні структури будуть приречені на невдачу при будь-якого роду американо-російському зближенні.

Найкраще, що Україна може зробити тепер, це "реформуватися і стати самостійною", заявив в інтерв'ю Міхеїл Саакашвілі, екс-президент Грузії, який боровся програв війну з Росією в 2008 році. У п'ятницю він оголосив про створення нового політичного руху в Україні, що стала для нього другою Батьківщиною, закликаючи в стилі Трампа змести "корумповану еліту", правлячу в Україні з часу здобуття незалежності в 1991 році.

Нехай в менш різких фарбах, але західні покровителі України також бачать обрання Трампа чинником, що підвищує актуальність завдання для уряду в Києві взяти, нарешті, на себе відповідальність за реалізацію програми МВФ і подвоїти зусилля, щоб створити сильну економіку і сильні внутрішні державні інститути.

"Це було перше, що спало мені на думку, коли я побачив результати виборів в США," - заявив Іван Міклош, екс-міністр фінансів Словаччини, зараз - радник при українському уряді. "Чиновники повинні робити те, що країні потрібно", а не тільки те, що вимагають від України її західні покровителі," - сказав він під час зустрічі в ресторані в Києві на вулиці Грушевського, поруч з десятками пам'ятних знаків на честь учасників протесту, убитих під час повстання на Майдані в 2014 році.

Задній хід

Сумно те, що Україна, нарешті, рухається в правильному напрямку, але це рух, на думку Міклоша, занадто повільний. Навіть якщо наявність прогресу зараз не ставиться під сумнів, ситуація досі оборотна - сказав він.

Це відбилося на ринку облігацій, де облігації по українському боргу мали прибуткові ставки більшу частину поточного року, проте на тлі стабілізації валюти і інфляції повернулися на позитивну територію. Після голосування в США прибутковість трирічних облігацій України зросла більш, ніж на два процентних пункти, оскільки інвестори почали йти.

Те, що перемога Трампа стала для українського уряду, який поставив "не на того коня", потрясінням, стало очевидним минулого тижня. Українські чиновники, включаючи міністра внутрішніх справ, поспішно зняли дописи у Facebook, в яких критикували Трампа.

Високопоставлений український чиновник, який попросив не називати його імені через педантичність питання, повідомив, що тепер влада робить ставку на сильну підтримку в середовищі республіканців у Конгресі, через яких на Трампа буде здійснено вплив на користь України.

"Кинути під колеса"

"Українська влада, швидше за все, приймає бажане за дійсне," - говорить президент американського мозкового центру Eurasia Group Ієн Бреммер. Два з половиною роки пройшло з тих пір, як Росія почала таємну військову операцію з підтримки сепаратистів в Східній Україні, і тепер інтереси України, швидше за все, будуть принесені в жертву, оскільки нова адміністрація у Вашингтоні своїм пріоритетом вважає співпрацю з Москвою.

"Трамп, швидше за все, захоче набрати очки і, я думаю, досить імовірно, що США під керівництвом Трампа будуть діяти швидко, щоб відновити відносини з Росією по Сирії, зокрема", - сказав Бреммер. "Це означає, що Україна може бути принесена в жертву".

Обрання в неділю проросійських лідерів в Молдові та Болгарії підсилює відчуття зміщення геополітичних акцентів на користь Росії, Україна з її прозахідною позицією на цьому тлі стає все більш самотньою.

Це більш песимістичний погляд на те, що планує російський президент Володимир Путін щодо своїх пострадянських сусідів, ніж погляд Саакашвілі, який свого часу сприяв здійсненню "Революції троянд" в Грузії, після чого сталося зіткнення з Путіним з приводу сепаратистського регіону Південної Осетії. Проте, Саакашвілі теж вважає, що Україна повинна менше покладатися на США, а замість цього зосередитися на модернізації пострадянської системи, яка залишає країну вразливою перед небезпекою вторгнення і дестабілізації.

"Люди дуже налякані", - сказав Саакашвілі в інтерв'ю Bloomberg. "Вони надто звикли озиратися на США".

Він привів у приклад спроби України домогтися від Вашингтона згоди на поставки сучасної американської протитанкової зброї, які виявилися марними. У той же час в країні є модернізовані моделі, які могли б виробляти власні оборонні підприємства, але державна система занадто неефективна і корумпована, щоб зробити це, каже Саакашвілі. Для цього потрібні набагато більш радикальні реформи, але "цей уряд на це не піде", - додав він.

У п'ятницю Саакашвілі закликав до дострокових виборів і розкритикував президента Петра Порошенка, який нібито зберігає систему, засновану на корупції. Саакашвілі також показав відеокліп, де Трамп похвально відгукується про нього під час свого візиту до Грузії, зробленого під час президентства Саакашвілі.

2Я повинен бути дуже жорстким по відношенню до них", - сказав Саакашвілі, який залишив посаду голови Одеської області України буквально тиждень тому, і зараз націлений на боротьбу за владу. "Це трохи схоже на Трампа", - додав він, сміючись.

Порошенко відкидає звинувачення в небажанні проводити реформи. Проблема в тому, що опитування громадської думки свідчать про можливість незначної зміни в складі парламенту в разі дострокових виборів. Аналітики вважають, що Саакашвілі має мало шансів перемогти на виборах.

Риторика екс-президента Грузії на тему боротьби з корупцією, проте, перегукується з настроями в суспільстві. За кілька днів до розчарування, що спіткало українців через результати американських виборів, в Києві тільки й говорили про свою власну драму в стилі телевізійних мильних опер: про примусове відкрите декларування державними службовцями своїх багатств, які їм якимось чином вдалося накопичити, маючи зарплату в кілька сотень доларів на місяць.

Квиток в космос

Обурення з приводу багатомільйонних сум готівки і цінностей, які задекларували законодавці - наприклад, колекція японських ляльок нецке вартістю $6,4 млн. Або квиток Virgin Galactic на політ в космос - заглушило побоювання, пов'язані з майбутніми виборами в США.

МВФ, який зробив для українського уряду електронне декларування обов'язковою умовою отримання подальшої допомоги, привітав цю подію, як прогрес. Представники МВФ також заявили, що очікують побачити справи, доведені до суду.

Айварас Абромавічюс, колишній міністр економіки України, який пішов у відставку на початку цього року, сказав, що часто використовував посольство США в якості рупора. Представляючи укази американським чиновникам перш ніж направити їх в горнило української бюрократії, він запобігав можливому опору попередженням про те, що вони вже схвалені "нашими партнерами", - розповів він.

Тепер, без "дядечка Джо" і залученості США, така практика може стати неможливою. Тепер чиновникам доведеться взяти на себе відповідальність за політично непопулярні реформи МВФ і проводити їх від свого імені, в той час, коли почнеться підготовка грунту для парламентських виборів, запланованих на 2019 рік.

"З огляду на репутацію деяких представників влади, важко повірити, що їм буде легко поміняти свій менталітет", - сказав Абромавічус.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...