Трамп хоче якнайшвидше вирішити питання України, - Боровой

Російський опозиційний політик переконаний, що з часом ми побачимо формат прямих переговорів між Україною і Росією - це будуть прямі переговори про деокупацію України.

П.Порошенко і Д.Трамп. Фото: УНІАН.

Візит Петра Порошенка до США і зустріч з Дональдом Трампом стали сильним ударом по зовнішній політиці Росії та продемонстрували наявність зовнішньополітичної стратегії Білого дому щодо україно-російської кризи. Які кроки доведеться зробити РФ у зв'язку з таким провалом,"Апострофу" розповів лідер російської опозиційної політичної партії "Західний Вибір" Костянтин Боровий, передають Патріоти України.

Всі необхідні гарантії американська сторона дала. Таке враження, що стратегія (з українського питання, - Ред.) не тільки існує, але й вже закріплена як зовнішньополітична концепція Сполучених Штатів. Побоювання, що Трамп може використати Україну в якості предмета для торгу, поступово знімаються. Твердження американської сторони про те, що санкції триватимуть до моменту деокупації України, - це дуже серйозна заява і в рамках міжнародних угод та зобов'язань за Будапештським меморандумом. Схоже, що США налаштовані на швидке вирішення цієї проблеми. Небезпека полягала в тому, що окупація Криму і присутність збройних сил Росії на Сході України можуть перейти в хронічну стадію. Так само, як в Абхазії, Південній Осетії та Придністров'ї. Але, мабуть, цього вже не буде. Росії давали можливість почати виправляти ситуацію з Україною.

Зараз для Путіна основна політична і дипломатична проблема полягає в тому, щоб не домовитися, а просто зустрітися з президентом Сполучених Штатів. Поки це не вдалося, передбачається, що зустріч відбудеться під час саміту "Великої двадцятки" 7 липня. Але ясності немає, особливо після заяви міноборони РФ про те, що вони будуть збивати в Сирії всі літаючі об'єкти - все може закінчитися тим, що Трамп відмовиться від такої зустрічі. Ця ймовірність дуже висока, оскільки будь-яка провокація може зірвати цю зустріч, а міноборони здатне на провокації.

Зараз значно зростає ймовірність ізоляції Росії, але все в руках Путіна. Доти, доки триватиме агресія проти України, економічна ситуація в Росії буде погіршуватися. Безумовною є політична ізоляція Путіна, який ще нещодавно був учасником "Великої вісімки" провідних держав, а тепер на нього, з одного боку, не зважають, а, з іншого, зустріч з Путіним - це серйозна втрата іміджу для політиків.

Ще один важливий момент, на який потрібно звернути увагу, - військово-технічне співробітництво. Було кілька дуже різких заяв з боку РФ щодо можливості ядерної війни, якщо США будуть присутні в Україні. Російським пропагандистам не вдалося залякати Сполучені Штати. Тому з’явилася заява про розширення військово-технічного співробітництва з Україною, відбулася зустріч Порошенка з міністром оборони США Джеймсом Меттісом та прозвучала заява самого Трампа про співпрацю. Тому ситуація в регіоні істотно змінюється. США втягуються в цей конфлікт.

Раніше була заява про необхідність прямих контактів між Україною і Росією. Я розумію, як важко це для Путіна та його оточення. Але заклик, судячи з усього, мав дію і, можливо, з часом ми побачимо цей формат прямих переговорів. Це будуть прямі переговори про деокупацію України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ISW дав прогноз, коли Сили оборони України зможуть піти у рішучий контрнаступ

неділя, 28 квітень 2024, 9:23

Збройні сили України за допомогою сучасного військового озброєння, наданого союзниками, зможуть не допустити суттєвого просування російських військ. Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнас...

Відкочування фронту на Донецькому напрямку продовжується... Але це все ще можна виправити, - український військкор

неділя, 28 квітень 2024, 9:14

Український військовий кореспондент Богдан Мирошников у свіжому пості від ранку 28 квітня таке доповідає про ситуацію на фронті.