Трамп водитиме Володимира Володимировича як козла на мотузочці, ваблячи його перспективою зняття санкцій, - Березовець

Віра в необхідність продовження санкцій проти Росії серед європейців похитнулася. Коли віра похитнулася, всі дивляться на Америку, що вона скаже.

Трамп і Путін. Фото: "Телеграф"

Новообраний президент США Дональд Трамп формує команду з досить суперечливих людей. Там, де не потрібне схвалення Конгресу (посади шефа президентської адміністрації, радника з національної безпеки) – призначення вже відбулися. Тим не менш, призначення керівника Держдепартаменту США відбувається за погодженням Конгресу. Так пише політконсультант Тарас Березовець, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Новий час", продовжуючи:

Багато конгресменів, зокрема члени Республіканської партії, висловлюють сумніви щодо того, чи зможе Рекс Тіллерсон, голова ExxonMobil, успішно пройти процес призначення на посаду держсекретаря США. Причиною тому, перш за все, конфлікт інтересів. Кампанію з виведення Тіллерсона на чисту воду традиційно очолили найбільш ліберальні американські ЗМІ, які виступали проти кандидатури Трампа в ході передвиборної кампанії – Washington Post, New York Times і ін. Вони активно публікують статті про чіткі індикатори, які свідчать про те, що Тіллерсон не може зайняти цю посаду. І справа навіть не в тому, що в 2010 році він отримав орден Дружби народів із рук Путіна, а в тому, що в глави Держдепу має бути елементарний досвід роботи в держструктурах. У цьому випадку цього немає, що особливо небезпечно в умовах, коли американська дипломатія опинилася в такому скрутному становищі, як сьогодні.

Американська дипломатія зависла між Сирією і Україною. Віра в необхідність продовження санкцій проти Росії серед європейців похитнулася. Коли віра похитнулася, всі дивляться на Америку, що вона скаже. Її рішення буде визначальним.

Звичайно, в американській політичній системі зовнішня політика є прерогативою президента. Тим не менш, роль Конгресу теж дуже важлива. Станом на сьогодні, сумніваюся, що кандидатура Тіллерсона пройде через Конгрес. Є думка, яку висловлюють американські експерти, що Трамп цим призначенням намагається перевірити реакцію Конгресу: наскільки далеко він може зайти, чи «з'їсть» парламент будь-яку кандидатуру, запропоновану Трампом? Можливо, саме тому він обрав заздалегідь настільки суперечливу кандидатуру. Якщо кандидатуру Тіллерсона не схвалять, це не трагедія для Трампа. Він завжди може сказати, що пропонував більш професійних кандидатів – Мітта Ромні, Руді Джуліані – але ті відмовилися.

Що стосується санкцій проти Росії, то для таких органів США, як Міністерство фінансів, це «манна небесна». За допомогою санкцій вони можуть контролювати кожен долар, який надходить або відправляється у відповідну країну. Ніхто не відмовиться від цієї системи заради чиєїсь примхи. Поправка Джексона-Веніка, запроваджена у 70-х роках проти СРСР, як відомо, благополучно пережила розвал Радянського Союзу і діяла загалом понад 40 років.

Я не вірю в скасування санкцій. Більше того, у Конгресі є консолідована підтримка України з боку республіканців і демократів. Будь-які спроби Трампа пом'якшити чи скасувати санкції проти Росії не знайдуть ніякої підтримки. Тим паче, 27 конгресменів підписали звернення до Трампа, в якому закликають посилити санкції проти Росії.

Утім, новообраний американський президент – дуже хитрий бізнесмен. Як я і говорив, він буде подавати Путіну сигнали про готовність домовлятися, відбудеться, на жаль, чергова спроба зближення з Росією. Із цього починають усі американські адміністрації. Але сигнали про готовність зняття санкцій із Росії, які надсилаються з оточення Трампа – не більш ніж «розводка», обман. Йому кажуть те, що він хоче чути.

Трамп розуміє, що через Конгрес це не пройде, але говоритиме Путіну що завгодно в обмін на поступки по бізнесу. На посту президента Трамп заробляти не зможе, але люди з його оточення – зможуть. І він водитиме Володимира Володимировича як козла на мотузочці, ваблячи його перспективою зняття санкцій.

Утім фінансову допомогу Україні буде скорочено, це вже зрозуміло. Допомога по лінії МВФ також знаходиться під величезним знаком питання. Для Трампа війна в Сирії перебуває в набагато більшому пріоритеті, ніж Україна. На жаль, України не буде на радарах Трампа рівно доти, поки сама вона через своїх лобістів, друзів в американському Конгресі та українських топ-політиків не донесе цю думку до його оточення.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У разі повернення в Білий дім Трамп вимушений буде допомагати Україні, - Сергій Таран

четвер, 2 травень 2024, 0:15

"Трамп обіцяє не допомагати Україні, якщо Європа не буде допомагати так само, як і США. І це означає, що Трамп вимушений буде допомагати Україні хоча б тому, що в останні місяці американської невизначеності – коли в Конгресі довго не могли проголосуват...