Третій рік російсько-української війни. Що планує Кремль на літню кампанію, - американський аналітик

Сьогоднішні побоювання щодо літнього наступу пов'язані, радше з геополітикою, аніж з погодою.

Російські військові в Україні. Фото: time-ua.com.

"В Україні почався третій рік війни. Політики в Києві та Вашингтоні готуються до того, що балансування на грані війни з Росією, можливо, стане новим status quo у Східній Європі", - написав журналіст Нолан Петерсон у статті для НВ, передають Патріоти України.

В Україні багато хто побоюється можливого сплеску бойових дій на сході. Тепла літня погода і закінчення «сезону боліт» – розмитої від весняних дощів і талого снігу землі – історично є періодом військових наступів у цьому регіоні; можна пригадати похід Наполеона на Москву і вторгнення Гітлера в Радянський Союз. Проте, сьогоднішні побоювання щодо літнього наступу пов'язані, радше з геополітикою, аніж з погодою.

Російський президент Володимир Путін у минулому місяці анонсував виведення військ РФ з Сирії, після чого політики та журналісти у Києві заговорили про те, що Кремль знову сфокусує свою увагу на активній підтримці сепаратистських сил у Донбасі. «Москва прагне збільшити кількість конфліктів, - говорить заступник Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь. – Чим більше конфліктів, тим краще для Путіна і тим гірше для Заходу».

З моменту несподіваного рішення Росії скоротити свою присутність в Сирії, українська армія кілька разів заявляла про можливий літній наступ на сході країни за підтримки РФ. Представники ВСУ щодня інформують про нескінченний потік російської зброї та військ на сепаратистські території.

2 квітня українські військові повідомили про чергове перекидання російської військової техніки сепаратистських республіках, включно з 15 танками і кількома вантажівками амуніції. Ці дані неможливо перевірити через незалежні джерела, тому Росія продовжує заперечувати факт озброєння українських сепаратистів і відправок військових у східні регіони України для участі в конфлікті.

Порушення перемир'я

Про потенційне загострення конфлікту сурмлять не тільки українські військові. Згідно з останніми звітами ОБСЄ, щоденна кількість порушень перемир'я зростає.

30 березня в інтерв'ю Радіо Свобода Олександр Хуг, заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, сказав: «В останні дні і тижня ми зафіксували велику кількість порушень перемир'я, особливо в районі Донецька».

22 березня президент України Петро Порошенко оголосив про сьому хвилю мобілізації, протягом якої повинні набрати ще 10 тис. військовослужбовців. Українська армія зараз налічує близько 250 тис. солдатів, російська – 800 тис.

Pax Americana

Зважаючи на російське втручання, Східна Європа і США серйозно ставляться до загрози. За останні кілька років РФ продемонструвала, як може випробовувати на міцність оборону НАТО в Східній Європі, одночасно нарощуючи військову присутність у таких місцях як російський ексклав Калінінград і нещодавно анексований Крим.

Минулого року в НАТО заявили, що будь-яка провокація в дусі гібридної війни на території країни-члена призведе до виконання ст. 5 Статуту Альянсу, тобто протоколу про колективну оборону. Оборонний бюджет Білого дому на 2017 рік передбачає, що США частково звернуть увагу на Європу, почавши знову нарощувати американську військову присутність на континенті, а не скорочувати – як планувалося після Холодної війни. Це говорить про те, наскільки серйозно сприймають загрозу з боку Росії в США.

Бюджет президента Барака Обами на 2017 рік передбачає видатки в розмірі $335 млн на надання Україні нелетальної зброї. Крім того, Конгрес виділив $75 млн в рамках спільного фонду Держдепартаменту і Міністерства оборони для підготовки українських військових.

«Збалансований підхід»

Бюджет Білого дому також у чотири рази збільшує фінансування Програми з забезпечення безпеки в Європі (European Reassurance Initiative): з $789 млн до $3,4 млрд. Вперше адміністрація Обами запустила цю ініціативу в 2014 році, коли Росія незаконно анексувала український Крим і почала проводити воєнні операції на сході країни. Програма була екстреним зміцненням збройних сил США в Європі, і розраховувалася на рік при загальному фінансуванні обсягом $1 млрд.

Американський аналітичний Центр стратегічних і міжнародних досліджень у своєму звіті від 5 квітня пише, що збільшення фінансування Програми з забезпечення безпеки в Європі«свідчить про те, що в адміністрації знають про зростання загрози з боку Росії».

Згідно з інформацією Міністерства оборони, гроші підуть на попереднє позиціонування американських військових сил і техніки в Європі, збільшення кількості американських військ, розташованих на континенті, а також на підготовку і спільні військові навчання з європейськими союзниками.

Описуючи 2 лютого в Вашингтоні бюджет Пентагону, міністр оборони Ештон Картер сказав: «Ми керуємося сильним і збалансованим підходом для стримування російської агресії. Нам не доводилося турбуватися з цього приводу 25 років. Хотілося б, щоб все було інакше, але це не так».

М'яка сила

Незважаючи на зобов'язання збільшити витрати на оборону з метою захисту Європи, нещодавні ремарки Обами в квітневому номері видання The Atlantic викликали в Україні деякі сумніви щодо готовності США стримувати російську агресію.

У статті наводяться такі слова Обами: «Це факт – Україна, що не є членом НАТО, буде вразлива перед військовим домінуванням Росії, що б ми не робили». В недавньому інтерв'ю The Daily Signal Самусь зазначив, що позиція Обами у зовнішній політиці тільки сприяє російській агресії.

«Путін намагається знищити Україну зсередини до приходу до влади нового президента США», - сказав він, відображаючи поширену серед українських військових аналітиків думку. Він продовжив: «Путін розуміє, що цей рік може бути останнім з точки зору маневрів на пострадянському просторі до появи нової американської адміністрації. Всі очікують, що після відходу Обами США почнуть проявляти більшу активність у регіоні».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Священники, які мали сумніви, говорили, що якби вони ще у 2014-му вийшли з УПЦ МП, то можливо б війни не було, - військовий капелан

неділя, 5 травень 2024, 13:28

Капелан військового інституту національного університету ім. Тараса Шевченка Сергій Дмитрієв розповів, що російська церква давно вже використовується путінським режимом для досягнення своїх політичних цілей, передають Патріоти України. "Для мене було п...

Кремль намагається зробити натяк: Навіщо РФ оголосила в розшук Зеленського, Порошенка і Павлюка - політолог

неділя, 5 травень 2024, 12:44

Політолог Ігор Рейтерович в ефірі Radio NV пояснив, навіщо Росія оголосила в розшук президента України Володимира Зеленського, п’ятого президента Петра Порошенка, а також командувача Сухопутних військ Збройних Сил України Олександра Павлюка, передають ...