"Це дорожче і складніше, ніж просто прийняти закон, але це по-справжньому підвищує престиж", - Казанський про українізацію від Жебрівського

Українське має асоціюватися не з совком та примусом, а з чимось прогресивним, сучасним.

Павло Жебрівський виступає за прогресивну українізацію. Фото: 112 Україна.

"Тепер коли дискусія з приводу мовних законопректів трохи вляглася, висловлю своє ставлення до проблеми. Я підтримую українізацію і вважаю її необхідною. Але я проти примусу в цьому питанні, бо вважаю його неефективним. Примусом не можна нічого добитися. Примус викликає тільки агресію та неприйняття", - пише журналіст Денис Казанський на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України.

Сьогодні я цілий день їздив по Донецькій області, а також записував інтерв’ю з гголовою ДонОВЦА Павлом Жебрівським. У нього свій підхід до українізації, який мені бачиться набагато більш ефективним.

Цього року обласна адміністрація проводить повну реконструкцію 22 шкіл в містах Донецької області. У школах триває капітальний ремонт – залишаються тільки стіни, а начинку змінюють повністю. Нове обладнання, нові меблі, інтерактивні дошки. В одній зі шкіл Костянтинівки з’явиться басейн. Після реконструкції навчальні заклади повністю переходять на українську мову навчання – Жебрівський підкреслює цей принциповий момент.

В результаті такої реконструкції в депресивних містах та селищах Донбасу – у Слов’янську, Костянтинівці, Часовому Ярі з’являться українські школи київського рівня. Ремонт буде закінчений до літа. Восени в них будуть черги з бажаючих там вчитися.

Дивлячись на ці школи, люди будуть бачити, що українізація – це престижно. Українське буде асоціюватися не з совком, а з чимось прогресивним, сучасним. Це набагато ефективніше за мовних інспекторів. Таку українізацію навіть у Донецькій області люди зустрічають тільки з позитивом. Жителі Билбасівки та Часового Яру такого не бачили всі 25 років незалежності.

Дотепер у них школи тільки закривалися. Навіть за часів “великого патріота Донбаса” Януковича. 20 шкіл на рік – це немало. Якщо такий темп тримати хоча б кілька років, можна змінити всю систему середньої освіти на Донбасі. У такі українські школи батьки віддаватимуть своїх дітей з задоволенням. А якщо таким чином реконструювати ще й дитячі садки – ефект буде ще більш помітним.

Так, це дорожче і складніше, ніж просто прийняти один закон, але це по-справжньому підвищує престиж України. Якби держава реалізовувала таку політику з перших років свого існування, впевнений, що сьогодні ми б нічого не знали про сепаратизм.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Янгол, якому підрізали крила: Почитайте вірш молодого Тичину без совєцьких чисток і цензур. Це пророцтво про наш час - блогер

четвер, 18 квітень 2024, 4:15

Справжній митець, щирий та натхненний, своїм талантом достукується до небес. Тоді його твори стають пророчими. Цей допис Богдана Вайвали отримав уже понад 30 000 репостів. . Ключове у ньому – поданий без цензури один із головних віршів молодого Павла...

Пропагандисти Кремля спробували видати шеврони з гербом і прапором Удмуртії за відзнаки "канадських найманців" ЗСУ, але щось пішло не так

четвер, 18 квітень 2024, 1:45

У сюжеті російського пропагандистського "Первого канала" шеврони із символікою російської Республіки Удмуртія подали як такі, що нібито належали "канадським найманцям" Збройних сил України. Про це 16 квітня в Telegram повідомило Udm-Info, передають Пат...