"Це зомбі в моїй голові": Солдат ЗСУ відверто розповів про психічні проблеми після повернення з АТО

Солдат ЗСУ про "синдром із запізненням": "Тривога почала переростати в паніку, паніка - в нав'язливі думки. Щось пішло не так..."

Депресія, зміни настрою, безсоння: сповідь солдата після повернення з АТО. Фото з сайту dumka.org.ua

Солдат ЗСУ у своєму блозі відверто розповів про психічний стан, який мають ті, хто повернувся з війни: тривожність, агресія, постійне безсоння, депресії. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "ТСН".

"Минув місяць, як я демобілізувався. В останні тижні перед звільненням не полишало відчуття, що цього не станеться, що армія - це назавжди, що ці земляні мури й акацієві редути, вигорілі пагорби й зарослі амброзією поля - своєрідний антураж вічності, безкінечний трип до самопізнання й очікування чогось грандіозного. Наприклад, повернення додому, яке так ніколи і не настане. І от я повернувся. Без буферних зон, без психологічної декомпресії, без плавного переливання з ролі військовика в роль зарослого мохом батька сімейства. Ще вранці я прокидався під звуки кулеметних черг, а засинав уже під суто міські звуки за вікном: автомобілі, перехожі, сигналізація, копирсання бомжів у смітниках... Повертаючись, я налаштовувався на певні емоції, на метаморфози, що мали відбуватися зі мною, на роздратування, яке мали б викликати в мене цивільні, я очікував побачити в собі армійського сноба, видресируваного місяцями в бліндажах та на спостережних постах. Нічого подібного. Тихе і ніби звичне життя, дрібні клопоти, приємні покупки, походи до ресторанів, поїздки в місця відпочинку, фестивалі, кіно, солодка кукурудза і навіть вегетаріанська кухня. Ні тобі ПТСР, ні тобі здригань від різких звуків, ні тривожних сновидінь. Ніби і не було цієї війни, а лише тихий сон тривалістю чотирнадцять місяців.

А потім почалися телефонні дзвінки. Дзвонили колишні товариші по службі, дзвонили ті, хто залишився на позиціях, розповідали про нові втрати, про смерть командира і про тих, хто потрапив до госпіталю. Все це вселяло тривогу і страх, якийсь незрозумілий тупий біль десь глибоко в серці, що більше схожий на образу. Тривога почала переростати в паніку, паніка - в нав'язливі думки. Щось пішло не так, десь відбувся збій, а те спокійне і мірне життя перших тижнів свободи розтануло, залишивши по собі обвуглену реальність. В якийсь момент я зловив себе на тому, що почав параноїти, мовляв, я тут ненадовго, що скоро все це щастя заберуть, що радіти м'яким ковдрам і гарячій воді залишилося лічені дні, що близькі мені люди, моя сім'я невдовзі зникнуть, а я знову опинюся сам на сам з чорною порожнечею і шістьма магазинами з набоями 5.45. До того ж підступали якісь занепадницькі думки про невідворотну катастрофу, що має відбутися щось жахливе і непоправне. Я почав боятися життя, вулиць, людей. Мене бентежили голоси за вікном та раптові дзвінки. Елементарні дії - такі як похід до магазину або ж зустріч зі знайомими, - заганяли мене до тотальної нерішучості й невпевненості. В першу чергу невпевненості, що я дію правильно.

Тоді я зрозумів, що він таки наздогнав мене, цей синдром. Він, у трохи збоченій і в дечому дивній манері, почав поглинати мене, зводячи всю радість від демобілізації нанівець. Близько тижня я перебував у стані емоційного оціпеніння. Я не брав слухавку з незнайомих номерів, ігнорував повідомлення від побратимів, уникав зустрічей з людьми. В якийсь момент я поставив собі запитання: чи надовго це, а якщо так, тоді як цього позбутися? Можливо, це виникає хвилями? Напевне, зміна декорацій та активний спосіб життя спроможні поставити все на свої місця, але, зрештою, в будь-якому випадку, те, що зі мною відбувається - неправильно. А, головне, все це відбувається в моїй голові. Значить, якщо увімкнути раціональне й вимкнути емоційну складову проблеми, можна позбутися тривог, нав'язливих станів, перепадів настрою, агресії (так, і вона теж була присутня), невмотивованих дій, депресивних занурень у печальну задумливість, безсоння... Я дві доби ходив квартирою і час від часу повторював: це зомбі в твоїй голові. Я пригадував все хороше, що має статися, бавив себе смаколиками, дивився тупі комедії з Сетом Рогеном і Заком Галіфіанакісом, повністю обмежив перегляд новин, читання оперативних зведень з АТО, зрештою, повернувся до творчості. І, як би фантастично це не звучало, я зумів тримати себе у піднесеному стані, радіти добрим речам, в якийсь день навіть змусив себе усміхатися до всіх: до продавчинь, перехожих, сусідів. Не знаю, наскільки це допомогло, але люди самі почали усміхатися мені.

Зараз я намагаюся тримати себе в тонусі раціонального. Звісно, це в деякій мірі фальшивка і самообман, а, подекуди, і самообмеження, але з часом це може перерости у звичку, закріпити, так би мовити, досягнутий ефект, дати можливість отримувати насолоду не лише від повернення додому, але й життя в межах цього самого дому. З м'якою постіллю, гарячою водою і необмеженим пересуванням територією щасливих і цивільних людей".

Артем Чех, солдат ЗСУ


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...