У мережі запропонували для продажу базу клієнтів "Нової пошти" - ЗМІ

Радник з кібербезпеки вважає, що компанії потрібно шукати інсайдера, який міг "злити" базу. Від "Нової пошти" очікують публічного звіту про інцидент. Користувачам рекомендується ретельніше ставитися до вибору, кому і навіщо ви надаєте інформацію про себе.

Ілюстрація:igate.com.ua

У "темному інтернеті" виставлені на продаж дві бази клієнтів "Нової пошти" - на 500 тисяч і на 18 мільйонів користувачів. Про це на своїй сторінці в Facebook написав консультант з кібербезпеки Єгор Папишев, передають Патріоти України.

"Сьогодні виявлений факт продажу невстановленими особами бази даних клієнтів "Нова Пошта". Таких баз дві: перша містить інформацію близько півмільйона чоловік, з персональними даними в розбивці ПІБ/телефон/місто/серія та номер паспорта/email. Друга - 18 мільйонів записів, але з меншою деталізацією (лише ПІБ і телефон)", - написав Папишев.

Відзначається, що кіберексперту вдалося зв'язатися з продавцем і перевірити якість інформації. Йому надали довільний шматок бази, а також дали можливість перевірити інформацію за номерами телефонів.

"Номери належали зовсім різним людям з різних міст і ніяк не були пов'язані один з одним. Відповідь прийшла менше, ніж за п'ять хвилин, і містила абсолютно точні і свіжі дані про клієнтів (включаючи змінене, в зв'язку з недавнім заміжжям, прізвище однієї з них)", - пише кіберексперт.

"Для додаткової перевірки я задав ще кілька телефонних номерів, які апріорі не могли бути використані в сервісі Нової Пошти (це корпоративні номери) - їх в цій базі не виявилося", - додав він.

Видання Internet.ua повідомляє, що продавець вийшов на зв'язок з російського поштового сервера та вказав ціну у 1500 гривень за детальну базу.

Прес-служба "Нової пошти" в коментарях під постом зазначила, що база не є актуальною.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...

"Ганна Маляр насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:30

"Колишня заступниця міністра оборони насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян, які, наче атланти, тримають все на своїх спинах", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своїй колон...