"У Москви є можливість розпочати морську десантну операцію на узбережжі України, щоб ізолювати Маріуполь і все південне узбережжя до Одеси", - експерт Atlantic Council

У росіян є можливість розпочати морську десантну операцію на узбережжі України, щоб ізолювати Маріуполь і все південне узбережжя до Одеси.

Усе узбережжя Азовського моря знаходиться у небезпеці. Фото: соцмережі.

"Спецпредставник США з питань України Курт Волкер недавно повідомив The Guardian, що Штати готові надати Україні нову зброю. Країні, безсумнівно, знадобиться ця зброя: Москва веде військову й економічну війну проти Києва в Азовському і Чорному морях. Вона блокувала Азовське море для суден, які випливають з/в Україну, вимагає права оглядати «іноземні» судна і розширила закриту для судноплавства зону до Одеси", - пише у своїй статті Стівен Бланк, передають Патріоти України, та продовжує:

"У Москви є можливість розпочати морську десантну операцію на узбережжі України, щоб ізолювати Маріуполь і все південне узбережжя до Одеси. Вона вже робила це, зміцнюючи свої наземні, повітряні та військово-морські сили в Криму і навколо нього.

Який вигляд матиме атака? За морською десантною операцією можуть послідувати масовані корабельні удари по наземних цілях. Інший варіант: залучення повітряно-десантних військ РФ окремо або спільно з десантною операцією або діями ВМС, які вестимуть вогонь з кораблів по суходолу. Те, що всі повітряні сили Москви беруть участь в операції «Схід-2018» на Далекому Сході, може свідчити про те, що Кремль планує використовувати ці сили для майбутнього десанту, наприклад, як першу фазу комбінованої атаки на Чорноморське узбережжя України.

Ймовірно, російська блокада Азовського моря пошириться на все узбережжя України, зокрема й на Одесу. Також вона може бути націлена на захоплення енергетичних родовищ, які досі залишаються під контролем України в Чорному морі (захоплення енергетичних об'єктів – головна мета початку кримської операції в 2014 році). Операції РФ потрібно розглядати як безпосередный військовий тиск, так і економічну блокаду. Без єдиного пострілу або нарочито незаконних дій, Росії вдається вправно поєднувати військовий і економічний тиск: чіткий показник того, що ведеться морська або військово-морська гібридна війна.

Щоб допомогти Україні зараз, їй необхідно надати зброю. Немає жодних гарантій того, що переговори Волкера з представником Москви Владиславом Сурковим скоро відновляться або у РФ з'являться нові ідеї про припинення цієї війни. Насправді, Волкер вважає, що Москва не вдаватиметься до жодних серйозних доти, доки в Україні не виберуть нового президента або парламент – вибори заплановано на 2019 рік. Імовірно, він має рацію.

Який найшвидший спосіб передати Україні зброю, щоб запобігти наступу РФ з моря? Надіслати протикорабельні крилаті ракети США AGP-AGM-84 Harpoon Block II («Гарпун»), AGM-158C LRASM A і норвезькі Naval Strike Missile. Але Україні також знадобиться придатна стартова платформа і система наведення, зокрема, радар.

Оскільки Москва відмовляється вести переговори і виконувати другі Мінські домовленості, США та їхнім головним європейським союзникам потрібно чинити альтернативний військовий тиск, щоб підтримати оборону України: об'єднуючись і разом тиснучи на Москву. Причини, чому це варто робити, – очевидні.

Безпека України життєво важлива для безпеки Європи. Вторгнення до Криму і на Донбас загрожує не тільки Україні, але і більшій частині Європи. І це вторгнення розбудило Європу від її сну про епоху миру і визнання статус-кво Росії. Проте, згуртованість союзу під загрозою не тільки через Москву, але і через Білий дім. Нерозумні заяви президента Дональда Трампа про міжнародні відносини поранили альянс: французи і німці тепер хочуть покладатися тільки на військову силу і політику безпеки Європи – яка має зменшити роль НАТО. Жоден європейський уряд не стане витрачати мільярди на дві різні армії.

Недоладні спроби Трампа зруйнувати альянс – одна з причин, чому Путін не йде на поступки, які допомогли б відновити російські комерційні та політичні зв'язки із Заходом, а також мир у Європі. Політика Путіна свідчить, що він діє так, ніби чекає, що європейська коаліція розвалиться, якщо він зможе чинити опір досить довго. Тож твіти Трампа не тільки розділяють єдність НАТО, а й сприяють тому, щоб у Європі шукали альтернативного Америці лідера. Крім того, президент США ставить під загрозу один з інтересів, які його адміністрація постійно підтримувала, – захист України.

Закінчення «холодної війни» означало неподільність європейської безпеки. Нападом на Грузію і Україну Путін протестував цей принцип. Але без твердої підтримки США, ця найбільша перемога дипломатії лише збільшує ризики війни. Пошук альтернатив НАТО поки не дав результатів. Але своїми некомпетентними висловлюваннями щодо цього, Трамп сприяє тому, щоб це сталося. Єдиним бенефіціаром альтернативи буде Володимир Путін. Якщо Україні необхідно відновити свою безпеку, незалежність і територіальну цілісність, озброєння недостатньо. Триваюча війна на тлі політичного нерозуміння, що формує міцний мир в Європі, призведе до нових конфліктів. І навряд чи хтось із учасників виграє від них".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...