"У росіян немає історичного виходу – вони не здатні обрати інституції, яким довіряли б у критичний момент", - Портніков про вибори в Держдуму

Уявіть собі, що в Україні у 2004 році або у 2014 році не було б парламенту і в ньому не було б опозиції? Держава просто могла б самознищитись, розлетітися на друзки! Саме це й станеться з Росією.

Вибори в РФ - це зовсім не вибори. Фото: obozrevatel.com.

"У Росії люди, які ще думають про демократичний шлях розвитку цієї країни, сперечаються не за кого їм голосувати, а про те: чи йти взагалі на вибори, чи не варто цього робити. Всі прекрасно розуміють, що ніякої реальної опозиції Путіну у Державній думі не з’явиться. Що «партія шахраїв і злодіїв» – «Єдина Росія» все одно отримає більшість голосів того самого «агресивно-слухняного» населення, яке в країні завжди підтримує будь-яку владу. Що навіть якщо позиції «Єдиної Росії» і будуть розхитані, інші партії «офіційної опозиції» змагатимуться в людиноненависництві", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Зараз навіть не зрозумієш, хто з лідерів цих партій претендує на звання «першого людожера» країни. Глава «Справедливої Росії» Сергій Миронов – кращий друг убивць із угруповання «ДНР», Володимир Жириновський – патентований шовініст і брехун, Геннадій Зюганов – просто радянський комуніст, і цим вже все сказано. Якщо навіть припустити, що в Кремлі вирішать «впустити» в Думу якогось представника демократичної опозиції, це нічого не змінить. Решта депутатів будуть просто знущатися над колегою. Так, як знущалися над депутатами, які посміли мати свою думку про те, що відбувається в країні або щодо окупації Криму – позбавляли мандатів, ображали, доносили. Ось такі в Росії депутати, інших у Путіна немає.

Можуть запитати – а навіщо взагалі в авторитарній країні опозиція? Ну буде не один депутат, а десять або двадцять – що це змінює? Адже рішення все одно ухвалює Путін. Із парламентом він не радиться. Більшість у будь-якому випадку проголосує за все, що скажуть. Навіщо потрібна опозиція в парламенті, якщо парламент лише декорація авторитаризму? Цього не можуть зрозуміти не тільки росіяни, а й мешканці інших країн. Навіщо опозиція в Росії? Навіщо вона в Білорусі? Навіщо в Казахстані?

На це питання є проста відповідь. Українська. В Україні теж бували часи, коли від парламенту рішуче нічого не залежало. Коли основним завданням депутатів було підняти руки за закони, які пропонувалися президентською адміністрацією. І депутати голосували. Навіть за дикунські «закони диктатури» – голосували. І опозиція нічого зробити не могла.

Але коли зруйнувався авторитаризм, саме парламент міг взяти на себе відповідальність за збереження держави. Уявіть собі, що в Україні у 2004 році або у 2014 році не було б парламенту і в ньому не було б опозиції? Держава просто могла б самознищитись, розлетітися на друзки! Але коли є сильна опозиція, якій довіряють люди, ця довіра переноситься на парламентські рішення. І в результаті майбутнє країни визначає не вулиця, а обрані народом депутати. Це – головна умова цивілізованого перехідного періоду.

Так ось, в Росії цього бути не може. Тому що ніякої опозиції немає. Якщо росіяни вийдуть на вулиці, то вони, як це вже не раз було в їхній історії, зруйнують власну державу «дощенту» – буде не повстання, а російський бунт, безсенсовний і жорстокий. А потім прийде період ще лютішої диктатури і репресій, як це теж не раз бувало. У росіян просто немає історичного виходу – тому що вони не здатні обрати інституції, яким довіряли б у критичний момент. Це як відсутність подушок безпеки в автомобілі – в разі аварії ти приречений і можеш сподіватися тільки на диво. На російське «авось».

Втім, автомобілі в Росії теж ніколи робити не вміли. Тут росіянам варто повчитися у Німеччини або ж Японії. А інстинкту збереження держави і демократії їм варто повчитися в України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У новому пакеті військової допомоги США вперше можуть передати Україні ракети дальньої дії ATACMS - ЗМІ

вівторок, 23 квітень 2024, 23:02

США в рамках нового пакета військової допомоги можуть уперше відправити Україні ракети ATACMS дальнього радіусу дії. Про це повідомляє CNN із посиланням на три джерела, передають Патріоти України. Восени минулого року США вперше відправили Україні варі...

"Уклонистов закапывают заживо": Росіяни поширюють черговий фейк про ТЦК (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:29

Телеграм-канали РФ поширюють відео, на якому нібито співробітник житомирського ТЦК та СП "закопує" ухилянта. Вони брешуть про те, що таким чином чоловіче населення, яке "відмовляється йти на фронт", намагаються залякати. Про це пише ЦПД, передають Патр...