"У шанувальників тиранії вже є свій, модернізований Сталін", - Портніков про росіян

Російська історична і політична думка завжди прославляли зв’язок реформ і репресій і зневажали політиків, які намагалися модернізувати суспільство без насильства.

Новий кумир росіян. Фото: 24daily.net.

"Російські соціологи з "Левада-центру" фіксують, що більшість їхніх співвітчизників позитивно ставляться до одного з найстрашніших лідерів минулого – Йосипа Сталіна. Згідно з останніми опитуваннями, 54 відсотки вважають, що він зіграв позитивну роль в історії Росії. 67 відсотків вважають знаменитого вбивцю мудрим керівником. При цьому 62 відсотки вважають Сталіна одночасно жорстоким тираном, але, можливо, для них в цьому немає ніякого протиріччя. Хіба мудрий керівник не повинен бути жорстоким тираном? У Росії це твердження не виглядає дивно", пише Віталій Портніков у статті для Радіо свобода, передають Патріоти України.

Той же Сталін наполегливо працював над поверненням в народну свідомість образу тирана і вбивці Івана Грозного. Він замовив фільм про царя знаменитому режисерові Сергію Ейзенштейну. А коли режисер зняв другу серію, в якій були точно схоплені безумство і жорстокість скаженого монарха, Сталін заборонив її показувати. Грозний фактично знищив цивілізаційні перспективи Росії і перетворив країну в євразійську переферію – причому назавжди. Проте він досі сприймається росіянами як видатний державний діяч.

Російська історична і політична думка завжди прославляли зв’язок реформ і репресій і зневажали політиків, які намагалися модернізувати суспільство без насильства. Так що популярність Сталіна – навіть після кількох десятиліть чесної розповіді про його злочини – цілком зрозуміла. Позначається і демографічний фактор. У сталінські роки величезна кількість людей, які проявляли хоча б схильність до опору і неприйняття тоталітаризму, виявлялися в таборах. Виходить, що людей, які були здатні виховати покоління вільних громадян, просто виривали з життя. А ті, хто був готовий змиритися з рабською долею і виховати в такому ж дусі своїх дітей і онуків, отримували преференції від режиму.

Не випадково навіть після краху комунізму ніхто не намагався викривати і засуджувати тих, хто служив у КДБ або хоча б в ГУЛАГу. Кати залишалися і залишаються поважними членами російського суспільства. А тих, хто говорить правду – тих же правозахисників і опозиціонерів – більшість росіян зневажає і ненавидить навіть на побутовому рівні. Отже, рабство громадянина в Росії – результат саме сталінської селекції.

При цьому 60 відсотків росіян не хотіли б жити під Сталіним. Але це може бути пов’язано не стільки зі страхом перед репресіями, скільки тому, що у шанувальників тиранії вже є свій, модернізований Сталін – Путін. Не випадково кількість людей, які позитивно ставляться до Сталіна, вперше перевищила кількість негативних відгуків саме в березні 2014 року, після окупації Криму і початку війни на Донбасі. Путін почав відверто діяти як Сталін – і сталіністи визнали його своїм.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ой, мама, я домой хочу!": Росію накрив руйнівний ураган з градом (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 21:01

Після масштабних повеней до Росії прийшли урагани - негода розгулялася в Татарстані, є руйнування. Про це повідомляє низка інформ-ресурсів, передають Патріоти України. "Ураган у Татарстані, зараз він рухається на Казань. Влада закликає мешканців сидіти...

"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": Офіцер ЗСУ - про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 20:00

Офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький зазначив, що наразі противник не використовує техніку, намагаючись просуватися малими групами, передають Патріоти України. "Наша бригада виконує завдання на ділянці Красного...