Українська має стати мовою соціальних ліфтів, мовою розвитку, - Портніков про вирішення в Україні мовного питання

Портніков вважає, що не потрібно нікого примушувати говорити українською, але її незнання має створювати певні обрії подальшого просування. Крім приймання мовних законів потрібно відкривати безкоштовні школи української мови, наголосив журналіст.

Віталій Портніков. Фото:Belsat.eu

Журналіст Віталій Портніков вважає, що в Україні потрібно як можна швидше прийняти новий мовний закон. Як приклад вирішення мовного питання він навів Ірландію та Іспанію. Помірковані журналісти в Ірландії оголосили англійську мову державною на рівні з ірландською. На поч 20 ст ірландською розмовляло 15% населення. Тепер - ніхто, сказав він на презентації книжки "Еврора", передають Патріоти України з посиланням на Твоє місто.

"В Уельсі, який також є частиною Великої Британії, гельською говорять більше, аніж в Ірландії, яка стала незалежною. Чи маємо ми йти таким шляхом? Я не впевнений. Тим більше, що між бути частиною великої англомовної цивілізації і частиною російськомовної цивілізації – ето двє большиє разніци", - сказав Портніков.

Засновники держави Ізраїль говорили переважно на їдиші - діалекті німецької мови. Вони могли оголосити його державним у Ізраїлі та стати частиною німецької цивілізації. Але вибрали інший шлях.

"Але вибір був інший - з точки цивілізаційної ідентичності народу, його історичної ідентичності, хоча цю мову довелося вчити буквально з першої літери. І людям, які зараз репатріюються, також доводиться вчити мову з першої літери. Причому, їх ніхто особливо не примушує. Можна не вчити іврит і розмовляти все життя російською, тільки на певному рівні розвитку та соціального успіху. Ось важливий момент – рівень розвитку та успіху", - наголосив він.

Портніков вважає, що не потрібно нікого примушувати говорити українською.

"Я в цьому впевнений. Але разом з тим, я абсолютно впевнений, що як в Ізраїлі – незнання української мови просто створює для тебе певні обрії подальшого просування. Тобто українська має стати мовою соціальних ліфтів, мовою розвитку", - заявив журналіст.

Він вважає, що крім приймання мовних законів потрібно відкривати безкоштовні школи української мови.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...