Українські полярники в Антарктиці поставили собі амбітне наукове завдання

Дослідники започаткують фотоідентифікаційні каталоги китів.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Українські дослідники планують перетворити острів Галіндез на постійну екологічну "обсерваторію", повідомляють Патріоти України з посиланням на "Главком".

"Учасники майбутньої української антарктичної експедиції заявили про початок проведення нових видів досліджень. Зокрема йдеться про п'ять нових біологічних досліджень. За даними виконувача обов’язків директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євгена Дикого, насамперед дослідники започаткують фотоідентифікаційні каталоги китів, а також оновлять каталоги тюленів Ведделла.

За його словами, два види досліджень будуть спрямовані на вивчення забруднення довкілля: перший стосуватиметься вивчення вмісту мікропластику у воді, а другий – аналізу вмісту хімічних забруднювачів у тканинах риб та молюсків. Очікується, що такі дослідження покажуть динаміку перенесення забруднення між континентами.

"Ми маємо амбітну ціль – за кілька років перетворити острів Галіндез, де розташована наша станція, на постійну екологічну "обсерваторію". Саме для цього й розширюється список досліджень, які проводитимуть українські полярники. Результати цих досліджень даватимуть нам спектр необхідних даних, за якими можна буде визначати реакцію екосистеми на зміни клімату", – сказав Євген Дикий.

1 березня 12 учасників нової щорічної експедиції на українську антарктичну станцію Вернадського закінчили обов’язкове навчання. Наприкінці березня учасники експедиції вирушать на станцію Вернадського. У 1996 році Великобританія продала Україні одну зі своїх антарктичних станцій "Фарадей" за символічний 1 фунт стерлінгів. Такий щедрий "дарунок" пояснюється просто: обслуговування зайвої дослідницької бази коштує чимало та й на те, щоб її закрити, також необхідно багато часу й коштів. Відтоді Україна стала однією з держав, які мають свою базу в Антарктиці. Станцію було перейменовано на честь академіка Вернадського".

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...