Уроки історії: Найстрашніший ворог українців. Приклади з історії, про які варто пам’ятати

Цей ворог є страшніший за найлютішого ворога і окупанта України останні 500 років - Росії (Російської імперії в усіх її проявах - царизму і червоного комуно-більшовизму, Московії, Орди)

Коли перемога українців стає реальною, постає найстрашніший ворог - розбрат

Дві спроби відродити незалежність і постати як потужний міжнародний гравець Україна програла саме через поразку від цього ворога.
- Червень (липень за григоріанським календарем) 1659. Хрестоматійна перемога над московитами під Конотопом. Але, замість скористатися нею для зміцнення держави, український істеблішмент змагається за владу.
У вересні 1659 р. проти Виговського виступили полковники Золотаренко, Сомко та Цюцюра. І вже невдовзі Гетьман мусив поступитися булавою Юрасеві Хмельниченку. Результат відомий. Руїна, втрата держави, закріпачення.

- Листопад 1918. Гетьман Скоропадський завершує формування основних інститутів держави. На черзі – мобілізація, створення повноцінної боєздатної армії. Але тут-таки проти Скоропадського організовують повстання. Формується Директорія, відновлюються соціальні і анархічні експерименти – а вже 2 лютого 1919 Київ без бою здають більшовикам.
Далі – агонія, а за нею – Голодомор.

Ці приклади варто постійно пам’ятати. Ні, вони не про необхідність в усьому підтримувати владу – а інакше бути затаврованим «агентом Путіна». Вони про почуття міри і про справжні пріоритети: домогтися позитивних змін чи зруйнувати все, аби потішити амібіцію.
Зло завжди в конкретиці, яку необхідно разом викривати і викорінювати.
І прикладів успіхів у цьому безліч – від постачання військ до благодійних комунікаційних повідомлень, від системи Prozorro до реакції на невиправдане завищення тарифів для тих, хто ще не має лічильників.
У кожному з цих прикладів було обурення, і була співпраця.
Це починає давати результат – економісти (і українські, і міжнародні) дедалі впевненіше говорять про економічне відновлення і перспективи інвестицій. А це вже – шлях до зростання рівня життя і само-очевидності змін на краще.

Але перед тим треба здолати найстрашнішого ворога. Про це у ФБ було багато постів. Але щоб не загубити головне – завжди пам’ятаймо, як і на чому схибили предки.

Ростислав Павленко

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...