Устим Кармалюк: Народний месник, який наганяв жах на місцеве панство та царських чиновників

Вбивця українського Робін Гуда отримав перстень з діамантом від царя.

Кармалюк Устим. Художник В.Тропінін Фото: ЗМІ

10 березня виповнився 231 рік з дня народження українського Робін Гуда Устима Кармалюка, повідомляють Патріоти України. Народний месник, захисник нужденних – саме таким він залишився в пам’яті сучасників, пише видання «На скрижалях».

«10 березня 1787 року в подільському селі Головчинці Летичівського району Хмельницької області народився Устим Кармалюк.

Працюючи двірником у поміщицькому дворі, Устим здобув свою першу освіту. Устима вперше заарештували в панській економії. Відомо, що 24-річний Устим відзначався не лише талантом, але і прекрасною вродою. А ще - непокірним характером.

1811-го року Устим утік з-під варти, відтак через рік його забрали у рекрути до московської армії. Там він мав відбути 25 років, але через рік Устим повернувся у рідні краї.

Скоро зібрав загін, який забирав панське майно і роздавав його бідним селянам. Зокрема Кармелюк здійснює напади на сільських багатіїв Федора Шевчука та Івана Сала в селі Дубовому й інших, хто гнобив простий народ. Селянські загони забирали майно в поміщиків-чужинців. Не шкодували і деяких місцевих панів, що допомагали окупантам гнобити своїх братів.

Після першої втечі із Сибіру Устим Кармалюк одружився. Його дружиною стала уродженка Поділля Марія. Народився син.

1822 року в селі Галузинцях 34-річний Кармалюк потрапив у руки жандармів. Щоб врятуватися, видав себе за солдата з Костроми. Під посиленою охороною Кармалюка доправили до містечка Літина. Але в Літинському нижньому земському суді сталася незвичайна пригода. Кармалюка видав маленький син, що кинувся батькові в обійми.

Із дружиною Марією мав четверо синів та одну доньку. Однак Устим дуже рідко зустрічався зі сім'єю, майже весь час віддаючи боротьбі з панами.

Суд відправив в'язня у Кам'янець-Подільську фортецю. Тут Кармалюк просидів два роки. Але і звідси Кармалюк утік. Він роззброїв вартових. Але під час втечі був поранений і потрапив у полон. За спробу втечі з в'язниці 37-річного отамана жахливо покарали . Йому випекли тавро на чолі. Його заслали на вічну каторгу до Сибіру. Тут він також пробув не більше року.

Свій останній гучний злочин Кармалюк здійснив у ніч на 13 серпня 1835 року - у селі Красносілки була пограбована і побита посесорка Поплінська.

22 жовтня 1835 року була влаштована засідка і Устима Кармалюка убив Федір Рудковський. Тіло народного месника ще кілька днів возили селами, щоб залякати селян. Згодом його поховали в місті Летичеві за огорожею міського кладовища Після цього московський цар Микола I викликав убивцю в Петербург на аудієнцію й особисто нагородив перснем із діамантом.

В народі вірили, що Устим Кармалюк був характерником. Тому переказують, що Федір Рудковський вистрілив у нього не кулею, а срібним ґудзиком — бо тільки так можна вбити чаклуна-характерника.В судових паперах після смерті Кармалюка з'явився запис: "Сим образом кончил жизнь свою славный злодеяниями Кармалюк, наказанный три раза шпицрутеном и три раза кнутом, столько же раз бежавший из каторжной работы, непокоивший многие годы здешнюю округу" .

Кармалюк загалом витримав 4000 ударів шпіцрутенами, 227 - батогами і на обличчі мав три тавра розпеченим залізом. Також підняв на боротьбу 20 тисяч повстанців. Це зробило його легендою - "народним месником", про нього складали пісні, писали твори та знімають і досі фільми.

Упродовж 23 років боротьби загони Кармалюка здійснили понад тисячу нападів на поміщицькі маєтки й урядові установи. У Літині та в Кам'янці-Подільському працюють музеї, присвячені Кармалюкові. Пам'ятник народному захиснику стоїть у Летичеві».

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"В мене таке відчуття": Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп Железняк

субота, 20 квітень 2024, 14:52

Наступний тиждень буде пленарним (23-25/04) і …кадровим. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, передають Патріоти України. "Не так гучно, як ви того очікували, але дуже скоро ви побачите парад відставок "за власним бажанням". Т...

Знищення Ка-27 окупантів над Кримом: Офіцер ЗСУ назвав імена "мінусованих" членів екіпажу (фото)

субота, 20 квітень 2024, 14:43

У результаті знищення над тимчасово окупованим росіянами Кримом ворожого корабельного багатофункціонального вертольота Ка-27 ліквідовано чотирьох членів екіпажу. Знищено, зокрема, командира екіпажу Азіза Шаяхметова. Про це повідомив у Telegram "Штірліц...