В очікуванні рішення англійського суду: "Борг Януковича" - фінансова сторона конфлікту України і РФ - The Economist

Доведеться Україні погашати борг, чи ні, список економічних завдань країни ще великий. Потрібно провести серйозні реформи для того, щоб викорінити корупцію і забезпечити верховенство закону. Звичайно, певний прогрес вже досягнуто.

Високий суд Лондона вирішуватиме суперечку між Україною і РФ щодо "боргу Януковича. Ілюстрація:5 канал

"У напружені, повні невизначеності дні кінця 2013 року, коли українці заполонили Майдан Незалежності в Києві, протестуючи проти повороту уряду в бік Росії, тодішній президент Віктор Янукович вхопився за останню соломинку. Щоб підтримати його рішучість чинити опір вимогам активістів Євромайдану, Росія позичила Україні 3 мільярди доларів у вигляді облігацій. Але Януковича все одно скинули. Росія і Україна почали війну. І гроші так і не повернули." Про це йдеться у статті видання The Economist, перекладену на сайті UaInfo, передають Патріоти України, продовжуючи:

Тому Росія висунула судовий позов щодо України. Оскільки гроші були видані відповідно до англійського закону, у Високому суді Лондоні на цьому тижні почалися слухання. Українська сторона стверджує, що до неї не може бути претензій. У 2015 році група кредиторів домовилася про реструктуризацію українського боргу на вигідних умовах: Росія відмовилася взяти участь.

Зауважимо, що шляхом анексії Криму та розпалювання війни на Донбасі, Росія дуже ускладнила для України процес погашення облігацій. До того ж вона маніпулює газовим питанням і ввела торгові санкції. За 2013-2015 роки ВВП України впав на 15%. Купівельна спроможність громадян країни знизилася ще більше. У 2013 році американський долар коштував вісім гривень, сьогодні його вартість перевищує 25 гривень.

Однак, поки незрозуміло, до якого висновку прийде англійський суд, що славиться своєю політичною неупередженістю, чи підтвердить він остаточно, що Росія повинна понести відповідальність за економічний збиток України. Київ насилу, але виплачував відсотки по облігаціях кілька місяців 2015 року, в той час, коли країна перебувала в глибинах рецесії.

Зараз українська економіка знаходиться в кращому стані. Слабка гривня допомагає підняти експорт; в жовтні МВФ спрогнозував зростання ВВП на 2,5% в 2017 році. У столиці України спостерігається будівельний бум, а торгові центри від Майдану Незалежності тепер заповнені людьми, які їдять китайську локшину і гамбургери.

Також кілька місяців тому в Києві було запущено додаток Uber, яке допомагає водіям і пасажирам знайти один одного за кілька хвилин, щоб швидко і надійно пересуватися по місту в будь-який час доби. У свою чергу, ринки, схоже, не надто стурбовані перспективою президентства Дональда Трампа, який підтримує Росію: з листопада 2016-го гривня ослабла зовсім незначно.

Але якщо Україну змусять виплатити 3 мільярди доларів боргу за рішенням англійського суду, гривня знову піддасться тиску. Крім цього, виплата грошей Росії викличе лють простих українців. Вже зараз видно, що найближчі кілька років будуть непростими. Для того, щоб обслуговувати інші доларові борги Україні доведеться витратити приблизно 15 мільярдів доларів в період 2017-2020 рр. - це сума еквівалентна поточним резервам іноземної валюти.

Якщо ці резерви опустяться нижче рівня 10 мільярдом доларів, інвестори почнуть турбуватися про фінансове благополуччя країни. Спеціальна програма України з МВФ, узгоджена в 2015 році, повинна пом'якшити цей удар, але вона відстає від графіка. У минулому році Україна отримала всього 1 мільярд доларів у вигляді виплат з фонду.

Доведеться Україні погашати борг, чи не доведеться, список економічних завдань країни лякає. Потрібно провести серйозні реформи для того, щоб викорінити корупцію і забезпечити верховенство закону. Звичайно, певний прогрес вже досягнуто. Недавня націоналізація найбільшого в країні кредитора, Приватбанку, зберегла фінансову стабільність, - повідомляє Томаш Фіала з інвестиційного банку Dragon Capital. А підвищення цін на газ покращило фінансовий стан державної монополії "Нафтогаз".

Це позитивні моменти, але зараз темпи реформ сповільнилися. Надії на те, що ринок сільгоспземлі в Україні буде відкрито для іноземних інвесторів, не збулись. Пенсійна система України потребує перетворень: витрати держави на виплату пенсій становлять 13% від ВВП, що за міжнародними стандартами надзвичайно багато.

Найбільше розчарування викликає втрата українським урядом реформаторського запалу. Олена Бєсєдіна, викладач Київської школи економіки, акцентує увагу на тому, що ніхто з представників режиму Януковича не був відправлений у в'язницю за свої злочини. Український показник частки ВВП на душу населення становить менше однієї десятої американського, але розкішні автомобільні салони і модні бутіки і сьогодні ведуть активну торгівлю.

Після виборів в 2019 році число популістів в парламенті, швидше за все, скоротиться. Та й Росія в цей раз, вже не буде фінансувати українських парламентаріїв.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...