"Варто боятися не російської пропаганди" - журналіст про найбільшу загрозу для Заходу з боку РФ

Російська деофшоризація – справжня отрута для "економічних судин" Заходу.

Ілюстрація:expert.ru

Західним демократіям варто боятися не численних російських ботів у соціальних мережах чи пропагандистських сайтів РФ, а припливу російських грошей, які отруюють економіку країн Європи. Корупційний потенціал коштів, які російські бізнесмени вивозять зі своєї країни і зберігають на Заході, – майже необмежений, бо ні президент Росії Володимир Путін, ні уряди європейських держав не здійснюють належних спроб, аби зупинити цей фінансовий потік. Таку думку висловив Леонід Бершидський у своїй колонці на Bloomberg, передають Патріоти України.

"Ними (фінансовими потоками з Росії – ред) живляться сотні недобросовісних юристів і банкірів, які формують транснаціональні корупційні мережі, що сприяють ухиленню від податків," – зауважує журналіст.

Таким чином, російська деофшоризація – справжня отрута для "економічних судин" Заходу.

За даними дослідження, яке нещодавно провели експерти Томас Пікетті, Філіп Новокмет і Габріель Зукман, офшорний капітал компаній та бізнесменів із РФ становить приблизно 1 трильйон доларів, що можна порівняти з усім внутрішнім багатством, яким володіють російські громадяни, йдеться у публікації.

Як не парадоксально, саме зменшення грошових потоків із Росії допомогло б призвести до політичної лібералізації та стати основою для масштабного економічного буму, констатує Бершидський.

Не можна стверджувати, що глава Кремля незацікавлений у поверненні в країну цих коштів, продовжує журналіст. У 2014 році, після санкцій, введених проти Росії у зв’язку із анексією Криму та агресією на сході України, Путін підписав жорсткий закон, спрямований проти офшорів.

Відповідно до цього закону, контрольовані російськими бенефіціарами іноземні компанії повинні платити російські податки, уточнює автор публікації. Проте в результаті законопроект просто створив додаткові можливості для посилення виборчого тиску на бізнесменів.

"Не було ніякої масштабної репатріації грошей або юридичних осіб. Юридична фірма "Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери" раніше в цьому році опублікувала дослідження, в якому йдеться про те, що лише 20% власників офшорних компаній із Росії закрили свої іноземні філії. Ще 40% – перебралися за кордон, решта – підкоригували свої юридичні документи в обхід закону," – пояснює ситуацію Бершидський.

Автор статті закликає уряди західних держав до самостійного проведення розслідування офшорних схем і тих шляхів, за допомогою яких російські суперечки вирішуються в судах Європи, а сумнівні гроші з Росії зберігаються в ЄС та США. Журналіст зазначає, що з невідомої причини подібного роду розслідування не приносять вагомих результатів

Як приклад Бершидський наводить справу, в якій німецький банк Deutsche Bank цього року погодився виплатити 630 мільйонів доларів за позовами в Сполучених Штатах і у Сполученому Королівстві. Йшлося про шахрайські махінації, які дозволили клієнтам цього банку вивести з Росії близько 10 мільярдів доларів. Таким чином, Deutsche Bank закрив цю справу, однак 10 мільярдів, судячи з усього, зникли, додає журналіст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...