"Путін твердо має намір підірвати все ще крихкий демократичний проект України. Захід не повинен сидіти осторонь" - The Washington Post

Вільні та справедливі президентські вибори стануть важливою віхою в демократичній консолідації України. Ось чому Путін побоюється цього.

Ілюстрація:polittech.org

Президент Росії Володимир Путін веде глобальну ідеологічну війну проти ліберальних і демократичних цінностей Заходу. Вона триває вже багато років, і розширюється від безпосередніх сусідів Москви до Західної Європи і, звичайно ж, зі Сполучених Штатів, враховуючи втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році. Лінією фронту в цій ідеологічній війні між путінізмом і демократією залишається Україна. Про це йдеться у статті Майкла Макфола на сайті The Washington Post, передають Патріоти України, продовжуючи:

Провівши останній тиждень в Києві, я розумію, чому сьогодні Україна лякає Путіна. Ця слов'янська нація з деякими історичною та культурною спадщиною з Росією будує демократію. У другій половині дня, після обіду, я слухав, як члени парламенту енергійно сперечаються про плюси і мінуси законопроекту. Цього більше не відбувається в Росії.

Наступного ранку я зустрівся з двома десятками лідерів неурядових організацій, що займаються боротьбою з корупцією і дезінформацією. Українське громадянське суспільство залишається надійним, незалежним і тією силою, яка здатна стримувати державу і формувати результати громадської політики.

Ще ввечері я почув скарги українських політиків на те, що телеканали належать олігархам. Але один олігарх - чи держава - не контролює всі ЗМІ. Нічого подібного більше не існує в Росії.

У розмовах з українськими чиновниками, бізнес-лідерами та журналістами я також зіткнувся з різними оцінками темпів економічних і політичних реформ при президенті Петрові Порошенкові і його уряді. Деякі вітали новий імпульс до децентралізації; інші відкидали його значення. Деякі з них підкреслили реальні нові зусилля по боротьбі з корупцією; інші скаржилися на повільний прогрес. Деякі високо оцінили умови Міжнародного валютного фонду як позитивну силу для реформ; інші засудили неоліберальну ортодоксію МВФ як гальмо економічного зростання.

Але найбільш вражаючим було дебати. Різні групи з протилежними поглядами брали активну участь в енергійних дискусіях з основних питань державної політики. У Росії цього більше не відбувається.

Ці лідери, фракції і партії, які сперечаються між собою, вже готуються представити свої аргументи перед виборцями, оскільки президентські вибори призначені на наступний рік. Ось ще один цікавий момент: ніхто не знає, хто переможе. Саме так і повинні функціонувати демократії - і саме цього не сталося на російських президентських виборах цього року. Вже давним-давно - багато років тому - всі знали, що Путін буде переможцем .

Вся ця демократична активність прямо на російських кордонах загрожує Путіну і його системі управління. Тому Путін як і раніше твердо має намір підірвати все ще крихкий демократичний проект України. Якщо українці зможуть змусити демократію працювати, вони можуть надихнути росіян на те ж саме. Протягом чотирьох років путінські сили окупували частини України і продовжують вести війну проти Києва на сході країни.

Росія продовжує чинити сильний економічний тиск на Україну. І пропагандистські зусилля Кремля, спрямовані на те, щоб зобразити Україну як невдалу, корумповану державу, не слабшають як всередині України, так і на Заході. Кампанія по дезінформації в Кремлі створює реальну проблему для українських організацій громадянського суспільства: вони хочуть продовжувати розкривати корупцію і урядові невдачі, але при цьому вони також допомагають російським телевізійним сюжетам.

Наступний великий бій у цій міжнародній війні відбудеться під час президентських виборів в наступному році в Україні. У набагато більшому масштабі, ніж втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році, Кремль буде підтримувати кандидатів, сіяти поділ всередині українського суспільства і підживлювати сумніви в свободі і справедливості голосування. Неоднозначність легітимності виборчого процесу може спонукати деяких поставити під сумнів результати, потенційно викликавши вуличні демонстрації, поляризацію і, можливо, навіть жорстокі зіткнення. Багато українців говорили мені на цьому тижні, що ці вибори є найбільш важливими і небезпечними в історії пострадянської України.

Путін намагається використовувати ці вибори для розпалювання хаосу, безладдя і сумнівів в демократії. Сполучені Штати і їх демократичні союзники повинні шукати зворотне: мирні, законні, вільні і справедливі вибори. Ми не можемо сидіти осторонь і просто сподіватися на позитивний результат. Путін займається просуванням свого антидемократичного порядку денного; ми повинні поглибити нашу участь зараз - не тільки за кілька тижнів до виборів - і просувати ідеали демократії.

Це означає, перш за все, забезпечення надійного фінансування проектів по боротьбі з дезінформацією, ініціатив щодо прозорості кампанії і програм моніторингу виборів в Україні, а також масштабної міжнародної роботи з моніторингу виборів.

По-друге, "Сімка", в яку Росія більше не входить, повинна публічно і заздалегідь застосовувати санкції та інші засоби для покарання за втручання Росії у вибори в Україні.

По-третє, західні лідери повинні беззастережно заявити, що вони не підтримують будь-якого окремого кандидата на цих виборах, а тільки цей процес. (На цьому тижні я почув дуже багато теорій змови про те, як Білий дім або Брюссель виберуть наступного президента України. Ці чутки підривають легітимність виборів.)

По-четверте, західні демократичні лідери повинні почати зараз з того, щоб зібрати новий пакет економічної, військової та політичної допомоги, який повинен бути переданий відразу після виборів, що дасть поштовх наступному демократично обраному президенту. Період відразу ж після голосування пропонує найбільш сприятливий момент для проведення найболючіших, але необхідних економічних реформ.

Нарешті, всі ці кроки необхідно повторити на настільки ж важливих парламентських виборах, які пройдуть кілька місяців пізніше.

Вільні та справедливі президентські вибори стануть важливою віхою в демократичній консолідації України. Ось чому Путін побоюється цього.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...