Вчені знайшли пояснення, чому собаки ставляться дружньо до людей

Вчені заявили про те, що дружелюбність собак пояснюється тим, що вони є носіями особливої форми "синдрому ельфа" - затримки розумового розвитку, пов'язаної з перебудовою хромосом.

Висновки дослідників опубліковані в журналі Science Advances, передають Патріоти України.

На даний момент дослідники не можуть назвати точний час одомашнення собак і те, хто кого "приручив": собаки людей чи люди собак. На думку вчених, собаки навчилися жити поруч з людьми завдяки двом речам – здатності перетравлювати крохмаль, що міститься у великій кількості в вареній їжі, та вмінню розпізнавати емоції людини і реагувати на них, в цілому імітуючи поведінку дитини.

Тепер же дослідники встановили, що остання здатність собак пов'язана з незвичайними змінами в структурі їх хромосом, яке зазвичай асоціюється з розумовою відсталістю та надзвичайно високим ступенем довірливості у людей. Подібне розлад, так званий синдром Вільямса, або "синдром ельфа", виникає внаслідок пошкодження і видалення досить великої ділянки сьомої хромосоми, в результаті якого змінюється і поведінка людини, і її вигляд.

Щось схоже, як встановили вчені, сталося з собаками під час їхнього одомашнення, тільки у майбутніх друзів людини була пошкоджена шоста, а не сьома хромосома. Всі собаки, вивчені науковцями, мали ушкодження у цій хромосомі, що говорить про те, що стародавні селекціонери спеціально відбирали володарів цих мутацій і дозволяли їм продовжити свій рід.

У ході дослідження вчені спостерігали за дворняжками породистими собаками і дикими вовками і оцінювали те, наскільки доброзичливими вони були і як реагували на появу людини. Аналіз ДНК і спостереження за поведінкою диких і домашніх тварин вказали на незвичайну річ – чим більш доброзичливою була собака, тим більше дрібних мутацій і великих помилок містив у собі їхній геном. Коли вчені порівняли набори мутацій у ДНК собак, вони виявили, що велика частина цих помилок концентрувалася на шостій хромосомі, в околицях гена GTF2I.

Цей ген, як пояснюють біологи, керує роботою кількох десятків інших ділянок ДНК, пов'язаних з соціальною поведінкою і психікою тварин, і його пошкодження призводить до таких же наслідків, як синдром Вільямса. Видалення або пошкодження GTF2I в геномі мишей, за словами дослідників, різко змінює поведінку гризунів і позбавляє їх страху перед людиною.

Раніше вчені пояснили дружбу собаки і людини. На думку вчених, дружба між людиною і собакою біологічно дуже схожа на взаємини матері і дитини. Фактично в обох випадках головну роль грає "гормон любові" окситоцин.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські чиновники гумору не розуміють: Жарт сатиричного сайту потрапив у звіт уряду Ульяновської області РФ про "виконану роботу"

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:56

Заступниця голови уряду Ульяновської області РФ Марина Алексєєва додала до звіту про «виконану роботу» жартівливу новину із сатиричного сайту Панорама. На це звернули увагу у Telegram-каналі ЧТД, опублікувавши відповідні скріншоти, передають Патріоти У...