Вічна мерзлота 900 років зберігала "полярну принцесу"

​У басейні Обі археологи знайшли відмінно збережену у вічній мерзлоті мумію «полярної принцеси». Рештки, що пролежали під снігом 900 років, досі дають уявлення про вигляд стародавньої мешканки Приполяр'я.

Така знахідка XII століття - одна на весь світ: тіла однієї жінки і тридцяти чоловіків та дітей добре збереглися у вічній мерзлоті - і хутро, в який були загорнуті поховані, і їх волосся, і навіть вії і шкіра, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Під снігом і промерзлій, дев'ять століть не танучим грунтом в Приуральському районі збереглися бронзові прикраси, що додали шкірі обличчя «полярної принцеси» зеленуватий відтінок - мідь муміфікувала тіло жінки.

Більше жіночих поховань на території пам'ятки немає - тільки чоловічі та дитячі (діти обох статей) загальним числом більше трьох десятків; археологи припускають, що це свідчить про високий соціальний статус жінки.

Померла вона у віці 35 років, доживши до цього значного за мірками XII століття віку, зберігши майже повний комплект зубів та густу гриву волосся. Поховали її з бронзовими прикрасами навколо голови та в шапочці з хутра, імовірно, оленячого, загорнувши тіло в бересту. Зросту в «принцесі» було 155 сантиметрів.

Плем'я, до якого належала жінка, займалося полюванням і риболовлею в північних річках. У XII столітті, як і зараз, цей район між сучасними Салехардом і Лабитнангами в басейні Обі не був приємним місцем для життя. Крім похоронного обряду, про плем'я мало що відомо. Зараз археологи розраховують на допомогу колег з Південної Кореї для аналізу ДНК, яку сподіваються виділити зі збережених в мерзлоті тканин - після аналізу про історію «полярної принцеси» можна буде сказати що-небудь певне.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Обстріли. Влада. Безпека

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Влада виявилася неготовою до нинішніх інтенсивних обстрілів. Гроші було освоєно не для ефективного забезпечення оборони. Наближається криза. Новий обстріл. І кожного разу – інший малюнок атаки. Одна мета: знищити Україну. І збудувати світ, де людожери ...

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....