Хіти тижня. Еротика у мистецтві Трипільської культури: У печері на Тернопільщині знайшли артефакти 5-тисячолітньої давнини (фотофакти)

Подібні фігурки для трипільців були символами, що мали особливе значення в їхньому житті.

Фігурки, які знайшли у печері Вертеба. Фото: Терен.

У печері Вертеба на Тернопільщині археологи знайшли жіночі фігурки віком щонайменше 5 тис. років, передають Патріоти України.

"Ми розкопали близько 20 фрагментів жіночих фігурок і три - цілі, неушкоджені фігурки, до десяти сантиметрів величиною. Одна із фігурок, завдовжки 27 см, відображає жінку, яка напівсидить. Характерно, що кожна із знайдених жіночих фігурок - дуже витончена, майстерно виготовлена. Форма тіла, щічки, отвори для очей, груди, конусоподібні руки, жіноче лоно - усе відтворено досить реалістично, хоча і спостерігається певна схематика", - розповів історик-археолог, керівник експедиції, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький, повідомляє місцеве видання "Терен".

Знахідки систематизують та класифікують, щоб оприлюднити більш детальну інформацію про них. "Подібні фігурки для трипільців були символами, що мали особливе значення в їхньому житті. Переважно, це був образ жінки, символ тогочасних богинь, які уособлювали ідею родючості, оберіг домашнього життя, родинного вогнища, продовження роду. Вважалося, що вони оберігали від злих духів тих, хто носив такі амулети", - додав дослідник.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...