Відлуння миролюбності Обами: США передали Україні контрбатарейні радарні системи з обмеженими функціями - Бутусов

Навіть незважаючи на це, надання Україні зазначеної техніки має для ЗСУ неоціненне значення, оскільки своїх аналогічних радарів Україна не має.

Ілюстрація:https://gazeta.zn.ua

Американська сторона обмежила частину функцій поставлених в Україну радарів артилерійської розвідки, призначених для пошуку і виявлення артилерійських батарей супротивника, що значно знижує ефективність бойового застосування української артилерії. Про це в своїй статті для Дзеркала тижня пише журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

За його словами, надання Україні зазначеної техніки має для ЗСУ неоціненне значення, оскільки своїх аналогічних радарів у України немає.

Американські радари сьогодні виконують основний обсяг роботи з виявлення артилерійських позицій російських військ на Донбасі. США поставили українській стороні кілька десятків комплексів. Серед них - мобільні комплекси ближньої дії типу AN / TPQ-48 і AN / TPQ-49, з дальністю виявлення до 10 кілометрів, а також як мінімум 6 мобільних комплексів AN / TPQ-36 з дальністю виявлення до 24 кілометрів.

"Однак є і проблема: при поставці радарів американські військові обмежили функції цієї техніки. Радари видають точні координати цілей, проте позбавлені функції коригувати власний контрбатарейний вогонь. Тобто обчислювати траєкторії своїх власних снарядів, які летять для ураження батарей противника, і уточнювати, наскільки точно вражена обчислена мета. Незважаючи на неодноразові запити української сторони, досі американська сторона не надає коди доступу для зміни цих параметрів. Це в значній мірі знижує ефективність бойового застосування української артилерії в ході контрбатарейної боротьби", - йдеться в статті.

Автор зазначає, що поставки комплексів були обіцяні держдепартаментом США ще в липні 2014 року. Тоді артилерійські радари були покликані зафіксувати факт застосування російської артилерії з території РФ по Україні.

"Війна ще не стала війною механізованих з'єднань. І радари повинні були, за задумом Вашингтона, викрити російську участь, стати, по суті, інструментом моніторингу, а не бойовим інструментом нанесення ураження російської армії. Саме звідси народилося абсурдне обмеження, що не дозволяє інтегрувати радари в українські волонтерські системи управління артилерійським вогнем. Обмеження функцій повинно було, за задумом адміністрації Обами, показати, що США не хочуть ескалації війни, що цей захід спрямований не на нанесення втрат російській армії, а на фіксацію порушень", - вказує Бутусов.

За його словами, вже в серпні 2014 го, після початку масштабного вторгнення в Донбас регулярної російської армії, це обмеження втратило свій сенс. Незважаючи на це, при поставках радарів як і раніше застосовується давно застарілий підхід.

"Причому підхід цей просто вражає своїм бюрократичним ідіотизмом. Радар залишається радаром, і поставки США однозначно говорять про постачання сучасного озброєння українцям. Радари дають координати російських батарей з високою точністю. І при наявності найпростіших систем управління вогнем українці насипали і насипають у відповідь по цих координатах снаряди.

Так, не так швидко і точно насипають, як могли б, але попадання все одно є, все одно знищується техніка та особовий склад противника. Так в чому сенс обмежувати функціонал радара? Чому не дати алгоритми доступу в систему управління для інтеграції з системою управління вогнем?", - задається питанням експерт.

На думку Бутусова, в дане рішення втручалися люди, які не мають компетенції в військових питаннях, і рішення має інерцію, яку неможливо пробити в Вашингтоні навіть через роки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пропагандисти Кремля спробували видати шеврони з гербом і прапором Удмуртії за відзнаки "канадських найманців" ЗСУ, але щось пішло не так

четвер, 18 квітень 2024, 1:45

У сюжеті російського пропагандистського "Первого канала" шеврони із символікою російської Республіки Удмуртія подали як такі, що нібито належали "канадським найманцям" Збройних сил України. Про це 16 квітня в Telegram повідомило Udm-Info, передають Пат...

Захід багато років діє за схемою: контрольована ескалація, локалізація війни і стримування, - експерт-міжнародник

четвер, 18 квітень 2024, 0:30

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас – ніхто, не витримує жодної критики, а лише відбиває рожевий світ, у якому живе частина суспільства", - пише політолог-міжнародник Ілія Куса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти Украї...