Війна Генпрокуратури за вплив на суди: Політолог про справу "ГПУ проти Гречковського"

Замість реформування судової системи і виведення справи під юрисдикцію НАБУ, ми знову бачимо боротьбу різних груп, і особливо ГПУ за вплив на суддів.

Павло Гречковський. Фото:www.dilovyi.info

"Спроби арешту члена Вищої Ради юстиції Павла Гречковського пов'язані з експансією ГПУ на судову гілку влади. Замість реформування системи і виведення справи під юрисдикцію НАБУ, ми знову бачимо боротьбу за вплив". Так прокоментував резонансну справу "ГПУ проти Гречковського" політичний аналітик Петро Охотін, передають Патріоти України з посиланням на Gаzeta.ua.

"Буквально за тиждень вступає в силу конституційна реформа в частині судочинства, заплановано значні зміни в органах суддівського самоврядування та нові кадрові призначення. Спостерігаємо, що різні групи впливу давно вже почали готуватися до війни за контроль над судами. До прикладу, Верховна Рада не призначила на посади пожиттєво 700 суддів, і тепер після 30 вересня ці призначення буде проводити Вища Рада юстиції.

Щодо відносин між Генпрокуратурою та суддями - там усе не зовсім гладко. Судді скаржаться на непрофесійно оформлені справи від ГПУ, їх неможливо довести до обвинувального вироку. Логіка проста: для таких справ ймовірно потрібні ручні судді. І саме на етапі призначення пожиттєво якраз і можна вимагати їх лояльності довжиною з життя.

Членам Вищої Ради юстиції зараз не позаздриш - їх атакують лобісти, адвокати, "олдскульні" корупціонери, і, як виявляється – прокурори. Аналізуючи справу Гречковського, потрібно пам'ятати, що навіть чинні залежні суди не хотіли виносити вибір для нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Наразі виглядає так, що участь П.Гречковського у факті вимагання базується лише на свідченнях затриманого (для суду цього завжди недостатньо), жодного доказу їх зв'язку суд і громадськість не бачили. Навіть сама ВРЮ відмовилася відсторонити Гречковського від виконання повноважень на час розслідування. Там мабуть юристи працюють.

Прокуратура показує в Інтернеті незрозумілі ролики про сумку з купюрами та нарізку чиїхось переляканих свідчень, які навіть у суді не зможуть бути розглянуті, так як більш за все давались під тиском, та розміщує інформацію про дорогі машини і годинники обвинуваченого - таку операторську роботу бачимо не вперше. Наголос має робитися не на "голівудській картинці", а на тому, чи задеклароване це майно і чи дозволяли його адвокатські гонарари в минулому купити такі іграшки.

В результаті Вища Рада юстиції повинна злякатися такого преценденту і зробити кілька послуг прокурорам, а справа Гречковського розсиплеться і не дійде навіть до суду. Українці утримують правоохоронні органи для результату, а їм пропонують "Discovery channel", де посадовців ловлять, показують, відпускають" – резюмує експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...