Війна на сході: Успіхи та новини АТО (фото, відео)

Ще один важкий тиждень минає у зоні АТО. Попри так зване "хлібне перемир'я", він приніс втрати і руйнування, але також - перемоги.

Фото: depo.ua

Цього тижня Збройні сили України разом зі спецслужбами можуть записати собі в актив наступні звитяги, повідомляють Патріоти України:

Внутрішні розборки терористів на фоні втрат і плани втечі з Донбасу до Росії

3 липня у "1-му АК ДНР" в одному з підрозділів "5-ї ОМСБр" група місцевих бойовиків "вступила в конфлікт" з офіцером ЗС РФ зі складу командування бригади, звинувативши останнього в розкраданні казенного майна.

Місцеві бойовики стверджують, що російський офіцер, користуючись своїм службовим становищем, відправив два армійських вантажних автомобіля на передову, до якої вони не доїхали, а вирушили на Росію, попередньо будучи списаними як нібито "загублені під час бойових дій".

Звісно, така обстановка у лавах терористів не сприяє високому бойовому духові, щоб не сказати, відбиває охоту воювати за невідомі інтереси. Однак, і відкрито виступити проти Росії вони не можуть, тому що залежні від неї напряму.

Також відомо про не менш кричущий випадок: у так званому "9-му окремому штурмовому мотострілецькому полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК" виявлено факт залишення вогневих позицій "військовослужбовцями" одного із підпорядкованих підрозділів практично у повному складі.

Крім цього відомо, що "військовослужбовці" " окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 АК" не бажають проходити військову службу, самовільно залишають військову частину та виїжджають на Росію. З метою приховування реальної кількості дезертирів, командування бригади оформлює їх як таких, що перебувають у відпустках.

Ну а командир та окремі посадові особи "4 окремої мотострілецької бригади" (Алчевськ) 2 (Луганськ) АК ЗС РФ через власну халатність за останні два тижні втратив близько третини особового складу в розвідувальній роті з'єднання. Мова йде саме про безповоротні бойові втрати.

Все це призводить до того, що донецькі і луганські бойовики проводять навчання з евакуації і розробляють маршрути втечі з "Л-ДНР".

Наприклад, у Донецьку вони проводять навчання з евакуації автобусами командного складу. Вивозиться, наприклад, документація та все, що може бути доказами цієї гібридної війни. Розробляються і вже є розроблені маршрути вивозу сімей ватажків "Л-ДНР", у тому числі росіян. Росіяни швидше це зрозуміють, їм буде подана команда.

Зрозуміло, що така ситуація склалася на окупованому Донбасі не на рівному місці – на терористів постійно тиснуть своєю присутність поруч з лінією розмежування Збройні сили України, тримаючи їх у постійному страху. І це серйозна перемога наших військових.

Нова зброя укропів

5 липня волонтери з Дніпра завершили проект модернізації управління вогнем артилерії 53 ОМБр, яка веде бої на Світлодарській дузі. На народні гроші були закуплені планшети, метеостанції та інше обладнання, яке значно підвищить ефективність ведення вогню.

Раніше таке ж саме обладнання було придбане для 54 ОМБр. Перехід на нові засоби управління вогнем дозволить артилерії даних бригад оперативніше реагувати на обстріли бойовиків.

Також 6 липня поліція Донецької області отримала від посольства США 70 мобільних металодетекторів фірми Garrett для роботи на пунктах стоп-контролю і під час проведення масових заходів у регіоні.

Це дозволить ефективніше виявляти зброю і боєприпаси, які не повинні потрапляти із зони АТО, Донецької та Луганської областей у мирні області України.

Крім цього колишній міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич 4 липня заявив, що слідом за США летальну зброю Україні дадуть Канада, Велика Британія і Польща. Тому нові перемоги не за горами.

Передача до суду справи командира НЗФ "Русич" в "ЛНР" Мільчакова

6 липня Військова прокуратура передала в суд обвинувачення громадянина Росії, командира НЗФ "Русич" в "ЛНР" Олексія Мільчакова в участі у війні на Донбасі.

В ході розслідування встановлено, що Мільчаков з червня 2014 року по серпень 2015 року у складі створеного ним незаконного збройного формування "Русич" сприяв веденню війни проти України. Крім того, в результаті злочинних дій Мільчакова, а саме влаштованої ним засідки 5 вересня 2014 року недалеко від села Привітне Слов'яносербського району Луганської області загинули близько 40 військовослужбовців батальйону "Айдар" та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Він звинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу.

Як відомо, угруповання "Русич" сформували у червні 2014 року. До його складу входили переважно росіяни з садистськими нахилами, що сповідують відверту неонацистську, фашистську ідеологію, основною метою яких було знищення українців на території Луганської і Донецької областей.

Це також перемога, яка повинна дати зрозуміти терористам: від правосуддя не сховається ніхто і за військові злочини доведеться відповідати. Власне, такі випадки також досить потужно тиснуть на психіку бойовиків, стимулюючи їх чим швидше з'їхати на Росію.

Захоплення у полон одного з ватажків бойовиків "ЛНР"

6 липня стало відомо, що у селі Нижня Вільхова Станично-Луганського району Луганщини СБУ затримала одного з ватажків незаконного збройного формування "2-га окрема гвардійська мотострілецька бригада 2-го армійського корпусу народної міліції ЛНР".

За даними СБУ, бойовик безпосередньо відповідав за боєготовність терористичного підрозділу, отримання та облік озброєння з Російської Федерації, а також брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції.

Наразі затриманому оголошено про підозру за ст. 258-3 Кримінального кодексу України. Він вже спілкується зі слідчими, зокрема повідомив про наявність озброєння та техніки російського виробництва в лавах терористичних підрозділів та про керівництво незаконними збройними формуваннями кадровими російськими військовими.

Крім цього 3 липня у Харківській області прикордонники затримали чоловіка, причетного до незаконних збройних формувань, який віз відео розстрілу бійців ЗСУ, а у Донецькій області співробітники Служби безпеки України затримали інформатора терористичної організації "ДНР", який входив до складу інформаторської мережі одного з незаконних збройних формувань і передавав бойовикам дані про місця розміщення особового складу і техніки ЗСУ в районі проведення антитерористичної операції.

Як бачимо, цей тиждень виявився досить вдалим. Україні далося здобути ряд перемог. Переважно перемог системних, а не на полі бою, але не менш важливих, тому що вони ще на кілька кроків наблизили головну перемогу.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...