"Він просто подивився і запитав у своїх підлеглих: "Він вам потрібен?" Вони кажуть: "Ні". "Ну, - каже він, - застрель його", - екс-заручник бойовиків Тиренко

Українського добровольця Івана Тиренка бойовики "ДНР" затримали у травні 2016 року під час спроби потрапити на окуповану бойовиками територію.

Іван Тиренко

Звільнений у межах обміну 27 грудня 2017 року доброволець Іван Тиренко розповів, що перебував у загоні цивільної оборони Збройних сил України – у підрозділі, який займався збором інформації. Бойовики затримали його в травні 2016 року на блокпості "Оленівка" Донецької області під час спроби потрапити на окуповану територію.

Про це Тиренко говорив в ефірі "Громадського радіо", передають Патріоти України.

"Мене затримали на блокпості "Оленівка", було орієнтування на мене. Вони удвох зайшли в автобус – один з автоматом, один тримав планшетку з моєю фотографією. Заламали сильно руки в кайданках, завели в якусь кімнату і почали ставити запитання. Потрапив в УБОЗ (управління з боротьби з організованою злочинністю), з 12 дня до 12 ночі був допит, застосовували електрику. Лікарі зараз шоковані, як у мене криво зрослися ребра. У мене переломи ребер, на одному навіть два переломи, гематома не зійшла навіть", – розповів екс-заручник.

За його словами, бойовики намагалися вибити з нього прізвища ще шістьох диверсантів. "Казали мені: "Давай, ти зараз шістьох диверсантів називаєш, і ми тебе відпускаємо, вивозимо на нуль. Ти можеш спокійно перейти кордон до своїх". Ну, не пішов я на це. Бо віри їм немає. Це такі люди... Вороги... Струмом били, тапіком – це польовий телефон, там 64 ампери, коли під'єднували дроти, було дуже неприємно", – зазначив Тиренко.

Екс-заручник повідомив, що в підсумку підписав зізнання про те, що мав намір убити ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка. "Щоб припинили ці тортури, я підписав, що їхав Захарченка вбивати, підривати мости. Приїжджав Захарченко до мене на підвал, у нас була коротка розмова. Він просто подивився і запитав у своїх підлеглих: "Він вам потрібен?" Вони кажуть: "Ні". "Ну, – каже він, – застрель його", – додав Тиренко.

Він підкреслив, що ним займалися російські спецслужби. "Я навіть таких не чув. Вони ФЕСівцями називалися", – зазначив колишній заручник.

За його словами, ці люди розмовляли з російським акцентом і не приховували того, що приїхали з РФ. "Навіть куратори їхні з Росії не приховують, що самі росіяни, ходять у російській формі, не в "деенерівській", а саме російській", – підкреслив Тиренко.

Він додав, що писав заяву в так зване МДБ терористичної організації "ДНР", де просив його розстріляти: "Я навіть писав заяву на МДБ, щоб мене розстріляли, тому що морально там важко було перебувати. Я писав: "Прошу вас добровільно мене розстріляти, у мене немає жодних претензій".

Колишній заручник також повідомив, що тепер має намір відновитися в лавах Збройних сил України.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...