Вісь Москва-Анкара: Чому "цар Путін" помирився з "султаном Ердоганом", - Die Presse

Президент Реджеп Тайіп Ердоган усуває своїх можливих противників, і одночасно сподівається, нарешті, подолати розкол в російсько-турецьких відносинах.

Реджеп Ердоган та Володимир Путін. Фото: hronika.info.

Після перевороту, Росія і Туреччина намагаються налагодити стосунки. Анкара втрачає вагу в зовнішній політиці. Про це пише Ютта Зоммербауер в статті "Чому "цар Путін" помирився з "султаном Ердоганом", опублікованій на сайті газети Die Presse, передають Патріоти України.

Серед заарештованих нещодавно людей є також двоє пілотів. Імовірно, саме вони збили російський бомбардувальник на турецько-сирійському кордоні у листопаді 2015 року. Офіційно Анкара пред'явила їм звинувачення в участі в проваленому переворот. У метушні турецької "чистки" про факти ніхто не турбується.

Президент Реджеп Тайіп Ердоган усуває своїх можливих противників, і одночасно сподівається, нарешті, подолати розкол в російсько-турецьких відносинах. У Москві ці спроби сприйняли прихильники. Зараз Ердоган напевно має потребу в союзниках, які не задають багато питань. Під час кризи у відносинах між Москвою та Анкарою подібні жести мали велике значення. Рідко у відносинах між двома країнами відбуваються такі дивні повороти, як між Росією і Туреччиною в останні місяці.

Реджеп Тайіп Ердоган і Володимир Путін, сильні лідери двох держав з історичними конфліктами, які з друзів перетворилися на ворогів. Після спроби перевороту знову з'явилися ознаки теплих дружніх відносин, хоча незрозуміло, як довго це триватиме. Особливо дивно раптове зближення виглядає з боку Росії. Адже останні кілька місяців, засоби масової інформації постійно розповідали страшилки про Ердогана, якого представляли, як непередбачуваного османського султана, який хоче загнати в ісламізації всю країну, жорстоко придушуючи курдів і підтримуючи "Ісламську державу" (ІД).

Телебачення надавало громадянам необхідні обґрунтування, чому Москва повинна негайно стати на стежку війни з Анкарою, що передбачає також заборону на відпочинок і ембарго на ввезення фруктів. Путін – залізний політик і любитель повчальних п'єс. У Сирії Росія і Туреччина боролися за вплив на різних фронтах, а після того, як був збитий російський винищувач, між двома країнами почалася пряма конфронтація, і після напруженої боротьби Ердогану довелося визнати себе переможеним.

Після вибачень, яких вимагала Москва, слово взяв Кремль. Як не дивно, примирення відбулося саме на тому тижні, коли в аеропорту Стамбула стався теракт, і за цим послідувала обіцянка відправити російських туристів на порожні турецькі пляжі. Але з міркувань безпеки туристів зупинили. При пошуку партнерів Москва знову робить ставку на боротьбу з тероризмом, і на цей раз Анкара готова її уважно вислухати. Відносна вірність конституції Поки європейські лідери трималися осторонь, заявляючи про солідарність, Путін став першим, хто відкрито пообіцяв Ердогану підтримку і заговорив про "категоричну неприпустимість антиконституційних дій".

Поки Європа вимагала від Анкари встановити верховенство права, Москва мовчала. Ідеологічно Путін повинен відчувати якийсь зв'язок з невдалими проповідниками перевороту, але він принципово виступає проти них. Москва вважає себе противником будь-якого роду "зміни режиму". На відміну від гнучкого курсу Європи, Москва слідує конституції, і такий вибір не позбавлений логіки. За цим, ймовірно, ховається страх розпаду Російської Федерації; у зовнішній політиці така позиція часто використовувалася в якості аргументу проти різного роду кольорових революцій. Але у виняткових випадках, власна філософія не завадила Москві порушити міжнародні кордони, як показує випадок з Кримом. Тоді цей випадок викликав протест Ердогана.

На початку серпня обидва президенти зустрілися на саміті G20 в Пекіні. Путіну добре відома роль вигнанця, в якій зараз опинився Ердоган. Путіну також на руку те, що його турецький колега неймовірно зайнятий авторитарною "перебудовою" та економічними проблемами. Президенту Туреччини довелося притримати свої регіональні політичні амбіції. У Сирії, Росія досягла успіху і як військова сила, і як міжнародний посередник.

З точки зору прагматики, зараз є можливість відновити заморожені спільні інвестиційні проекти. Чого хоче досягти Ердоган за допомогою турецького народу, Путіну не цікаво. Адже сам він також забороняє будь-яке втручання в справи Росії. Репресії всередині країни – це пункт, в якому сходяться різного роду автократи, і в якому Путін і Ердоган дійсно схожі на історичних попередників, Царя та Султана.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Точаться запеклі бої: Окупанти можуть взяти Часів Яр у лещата, на фронті серйозні загрози, - експерти

понеділок, 29 квітень 2024, 5:58

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що російські сили продовжують наступальні операції в районі Часового Яру Донецької області. Ворог може спробувати обійти місто й створити умови для оперативного оточення, передають Патріоти України. У ново...

Підривають ППО: ЗСУ готують “подарунок” на інавгурацію Путіна, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 4:15

Краснодарський край Росії у ніч проти 27 квітня атакували безпілотники. Попередньо, удари було завдано по НПЗ "Словʼянськ-ЕКО", бітумному заводу, Ільському НПЗ і низці інших об'єктів. Після атаки на деяких об'єктах виникла пожежа. Також повідомляється ...