Все, за що б не взявся Путін: Результати повороту РФ на Схід, запущеного на тлі українсько-російського конфлікту, дуже розчаровують, - норвезький політолог

Приязність, яку демонструють Путін і голова КНР Сі Цзіньпін, заледве може замаскувати взаємне розчарування.

Сі Цзіньпінь та Володимир Путін. Фото: lenta.ru.

"Владивосток, якому перед самітом АТЕС в 2012 році зробили дорогу підтяжку обличчя, нещодавно приймав Східно-економічний форум, де головував Володимир Путін", - написав політолог Павло Баєв у своєму блозі на НВ, передають Патріоти України.

Його мета - підтвердити прихильність Росії до того, щоб відігравати важливу геополітичну роль в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та активізувати ділові зв'язки з цієї територією, що динамічно розвивається. Попередні результати російського повороту на Схід, запущеного два з половиною роки тому на тлі українського конфлікту, однак, дуже розчаровують. Обсяг торгівлі за цей час скоротився приблизно на третину; крім того, Москві бракує здібностей, щоб розібратися з ключовими проблемами цього надзвичайно складного завдання регіональної безпеки.

Основним напрямком зусиль Росії було зміцнення стратегічного партнерства з Китаєм, щоб воно переросло в щось близьке до союзу. Цього не сталося, і приязність, яку демонструють Путін і голова КНР Сі Цзіньпін, заледве може замаскувати взаємне розчарування.

Експорт газу мав стати новою міцною основою для партнерства, але реалізація угоди, укладеної з великою помпою в травні 2014 року, була затримана, а друга операція - з'єднання газових родовищ Ямалу з Сіньцзянем - була відкладена на невизначений термін. Газпром, російський газовий монополіст, бореться з падінням цін та прибутку, і не може розробити проект, який зробив би нові трубопроводи в Китай економічно ефективними. Пекін вирішив вкласти гроші в Ямал-ЗПГ, але вступ Росії на конкурентний ринок ЗПГ буде дуже обмеженим, тож «стратегічне» значення цього плану більше полягає у нагородженні декількох нечистоплотних олігархів, які мають прямі зв'язки з Кремлем і є мішенню для західних санкцій.

Китайське керівництво дуже уважно стежить за траєкторією російського економічного спаду в спробі оцінити вартість збитку жертвування модернізацією заради геополітичних амбіцій, на що Росія пішла, анексувавши Крим у березні 2014 року. Власні геополітичні амбіції Пекіна зосереджені на Південно-Китайському морі, і він був дуже розчарований нейтральною реакцією Москви на вирок Арбітражного суду в Гаазі у цій справі.

Прагнучи спокутувати свою нелояльність партнерства з Китаєм, Росія погодилася взяти участь у спільних військово-морських навчаннях у Південно-Китайському морі в середині вересня, але боєздатність її Тихоокеанського флоту ослаблена розривом договору з Францією на постачання двох десантних кораблів класу Mistral.

Пекін відмовився направити делегацію високого рівня на форум у Владивостоці, і це нагадало Москві про необхідність диверсифікації своїх зв'язків з Азіатсько-Тихоокеанським регіоном, оскільки її залежність від партнерства з Китаєм стала занадто очевидною і однобічною. За даними російських ЗМІ, головна надія тепер покладається на зустрічі між Путіним і прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе, який прийшов у Владивосток з обіцянками інвестувати в застарілу інфраструктуру Далекого Сходу. Проте, спір про Південні Курили залишатиметься каменем спотикання; Путін має обмежений простір для компромісу щодо цього питання.

Економічний спад є основною перешкодою для взаємодії Росії з Азіатсько-Тихоокеанським регіоном, де зростання часто розглядається як основний критерій успіху; але важливий також виражений дефіцит політичної уваги. Путін не був присутній на саміті АСЕАН в Куала-Лумпурі в листопаді минулого року і не збирається йти на саміт у В'єнтьяні, вирішивши відправити туди прем'єр-міністра Дмитра Медведєва.

Ця відсутність інтересу викликана поганим розумінням політичної динаміки в регіоні і політики Китаю в Кремлі, який у своїй заклопотаності та плануванні орієнтується насамперед на Європу. Як це не парадоксально, протистояння з Заходом, викликане конфліктом в Україні, тільки загострило цю заклопотаність, тому що керівництво Росії має зосередити свою увагу на боротьбі з можливою загрозою біля своїх кордонів - і на гарантування, що евакуйовані в Швейцарію і Лондон кошти в безпеці і не стануть предметом розслідувань випадків відмивання грошей. Прагнення Росії грати ключову роль в регіоні може бути щирим, але декларації про перегляд політичних пріоритетів залишаються порожніми, а здатності виконати обіцяне у країни немає.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...