Ви зустріли дорожній патруль: Що треба знати при зупинці автомобіля

Ви самі вирішуєте чи тільки показувати, чи давати документи в руки поліцейському.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Досить часто ми стаємо свідками, або безпосередніми учасниками ситуації, коли дорожній патруль зупиняє автомобіль і просить надати документи для перевірки. Патріоти України, посилаючись на Закон України «Про дорожній рух» надають вичерпний їх перелік.

Відповідно до частини 2 ст. 16 Закону України «Про дорожній рух», водій зобов’язаний мати при собі посвідчення водія і, за вимогою співробітників поліції, пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Такий же перелік ми зустрічаємо в Правилах дорожнього руху, які встановлюють перечень документів, які водій повинен мати при собі — п. 2.1 Правил, а саме:

а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

б) реєстраційний документ на транспортний засіб;

в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

г) на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху;

ґ) поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Юристи наголошують, що документи водій зобов’язаний пред’явити для перевірки, тобто ви самі вирішуєте чи їх тільки показувати чи давати в руки поліцейському. Інших документів вимагати від водія співробітник поліції не має права.

Маємо надію, що надана інформація, дозволить вам уникнути неприємних ситуацій та захистить вас від можливого свавілля поліцейських.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Окупанти не захопили Очеретине, але контролюють частину селища, - військовий експерт

середа, 24 квітень 2024, 20:02

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко повідомив, що російські війська контролюють лише частину села Очеретине, передають Патріоти України. "Очеретине повністю ще не втрачене. Там продовжуються бойові дії. Росіян...