Викрутаси долі колишнього комсомольського функціонера Шлапака: з "ПриватБанку" у владу і назад. Що відомо про нового керівника найбільшого банку України

Після націоналізації "ПриватБанку" його новим керівником став колишній міністр фінансів Олександр Шлапак. Раніше він вже працював в цій структурі з 1993 по 1998 рік.

Олександр Шлапак народився в 1960 році в Іркутську. У 1982 році закінчив факультет автоматики Львівського політехнічного інституту, потім два роки пропрацював інженером в рідному університеті, після чого очолив комсомольський осередок в ЛПІ. У комсомолі Шлапак дослужився до першого секретаря Львівського обкому.

Після розпаду СРСР і заборони комсомолу перейшов на роботу в комерційні структури - очолив львівську філію "Приватбанку" і став заступником голови його ради. Керівником банку на той момент був інший виходець з комсомолу - Сергій Тігіпко.

У 1998 році, після того, як Тігіпко пішов в уряд на посаду віце-прем'єр-міністра, Шлапак став його радником. У 1999 році в уряді Віктора Ющенка Сергій Тігіпко зайняв пост міністра економіки, а Олександр Шлапак - його заступника. Потім Тігіпко пішов з уряду і почав політичну кар'єру в парламенті, а Шлапак з липня 2001 по листопад 2002 року очолював Мінекономіки.

Наступного разу їх кар'єрні шляхи перетнулися в Національному банку. У грудні 2002 року Сергій Тігіпко був призначений на посаду голови НБУ, Шлапак знову став його заступником. Першим заступником голови НБУ в той період був Арсеній Яценюк.

Віктор Балога та Олександр Шлапак в 2008 році на корпоративі Секретаріату президента з нагоди 8 Березня. Фото: tabloid.pravda.com.ua

Після Помаранчевої революції, в листопаді 2005 року, Шлапак Держказначейство очолив, а в листопаді 2006 року перейшов на роботу в Секретаріат президента Ющенка на посаду керівника служби соціально-економічного розвитку. У березні 2007 року Шлапак зайняв пост заступника глави секретаріату, змінивши на посаді Арсенія Цією Яценюка. Той пішов на підвищення, очоливши Міністерство закордонних справ. Начальником Шлапака в той час був глава президентського Секретаріату Віктор Балога.

Робота Олександра Шлапака в команді Віктора Ющенка припала на період жорсткої конфронтації між президентом і Кабінетом Міністрів Юлії Тимошенко. Виступаючи перед пресою в той час, Шлапак неодноразово критикував Тимошенко. У 2011 році під час судового процесу над екс-прем'єром Шлапак виступав свідком звинувачення. За це прихильники Тимошенко одного разу напали на нього під будівлею суду, обливши водою і поламавши окуляри.

Прихильники Тимошенко атакують Олександра Шлапака під будівлею Печерського суду в Києві в серпні 2011 року. Фото: Анатолій Степанов, tochka.net

У період президентства Януковича Шлапак займався приватним бізнесом - був віце-президентом страхової компанії IMG International Holding. Після Революції гідності був призначений на пост міністра фінансів в Кабміні Арсенія Яценюка.

Головним викликом в новій роботі Шлапака стала різка девальвація гривні. Тоді він оптимістично оцінював перспективи національної валюти і припускав, що курс не перевищить 10 грн за долар. "Я зараз говорив з головою НБУ. Ви знаєте, що банки виставляють заявки (на покупку валюти), і ось за ціною за 11,2 долар грн В заявок було НЕ. Тобто це (обвал гривні) була така проба пера, я б сказав , спекулянтами, які намагаються розгойдати долар ми зараз з'ясовуємо, хто це робить Упевнений, що ми вийдемо на середній курс долара до кінця дня все-таки менше 10 грн за долар, я бачив розрахунки ", - .. цитує Шлапака УНІАН 27 лютого 2014 року , в день його призначення на посаду. З Кабміну Шлапак пішов в грудні 2014 року. Після парламентських виборів склад уряду суттєво змінився, місце міністра фінансів зайняла Наталя Яресько.

22 грудня 2016 роки після націоналізації "ПриватБанку" Шлапак очолив найбільший банк країни. Коментуючи свій вступ на посаду, новий керівник пообіцяв повернути в бюджет гроші, витрачені на докапіталізацію: "Я розумію, що ми повинні ці гроші повернути, і ми обов'язково їх повернемо", - заявив Шлапак.


Автор Микола Горохов

Джерело

Николай ГОРОХОВ


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...