Виступ Байдена в українському парламенті - це урок чесності, - Портніков

Віце-президент США звернувся не тільки до тих, хто перебував у момент його виступу у ВР, а до нас усіх - від імені передової демократичної держави сучасного світу і від свого власного імені, імені людини, яка хоче в нас вірити.

Виступ Джо Байдена у Верховній Раді. Фото:24tv.ua

Виступ американського віце-президента в українському парламенті - це ж не просто урок парламентського мистецтва. Це ще й урок чесності. Про це на LB.ua написав журналіст Віталій Портніков, передають Патріоти України.

"Виступ американського віце-президента в українському парламенті - це ж не просто урок парламентського мистецтва. Це ще й урок чесності. Байден виступав перед українськими парламентаріями так, як зазвичай провідні американські політики виступають перед своїми виборцями.

Так, в таких виступах, як правило, багато пафосу, вони емоційні, в них чимало цитат і відсилань до авторитетів. Але слухачі цих виступів не можуть запідозрити оратора в найголовнішому - у нечесності, в презирстві до проповідуваних цінностях.

Тому що чесність перед людьми - це основа американської політики і краще поплатитися рейтингом і електоральною перспективою, ніж бути запідозреним у брехні.

Байден нічого нового українським парламентарям - і нам, громадянам України - не сказав. Він лише нагадав деякі непорушні істини, які ми і самі про себе знаємо, але сподіваємося, що їх не знають інші.

Нагадав про відповідальність за побудову нової держави - про той історичний шанс, який ми отримали завдяки Майдану і який не можна упустити. Про всепоглинаючу корупцію, яка заважає реформам на всіх рівнях української влади та суспільства.

Про те, що український досвід важливий не тільки для нас, але й для наших сусідів. І справді - Україна є першою з колишніх радянських республік - якщо не рахувати країн Балтії - хто приступив до модернізації, що не передбачає збереження радянського політичного і економічного досвіду, простіше кажучи - що не передбачає збереження авторитаризму.

І якщо у нас вийде - то може вийти і в інших, навіть у Росії, яку роз'їдає диктатура, корупція і невігластво. А якщо не вийде - то це буде означати, що ніякої альтернативи авторитаризму, олігархії і злидням на пострадянському просторі немає, що це і є сенс цього простору.

Під час виступу Байдена камера вихоплювала обличчя провідних українських політиків, які слухали його з нарочито серйозними обличчями. Ці люди теж вміють виступати, теж вміють використовувати настрої залу, теж чудово відчувають кон'юнктуру.

Але вони - і це найголовніше відмінність українських політиків від американських - не вміють мотивувати. Вони вміють вловити настрій і потім обернути його собі на користь. А Байден цей настрій створює. Він намагається вселити в людей впевненість у завтрашньому дні, повірити в свої можливості, покликання і місію.

Звичайно, це не так просто в залі, який переповнений пропаленими циніками і в якому так мало справжніх політиків і так багато людей, які плутають політику з бізнесом або просто життєвим успіхом - з таким же успіхом можна читати лекцію з квантової механіки на філологічному факультеті.

І все ж Байден звертається не тільки до тих, хто перебував у момент його виступу в залі засідань Верховної Ради. Він звертається до нас усіх - від імені передової демократичної держави сучасного світу і від свого власного імені, імені людини, яка хоче в нас вірити.

І нам потрібно не його не підвести. Нам потрібно себе не підвести", - написав Віталій Портников.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В мера Очакова знайшли квартиру в Іспанії і не тільки, - пресслужба НАЗК

вівторок, 7 травень 2024, 13:30

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило повні перевірки декларацій за 2021 та 2022 роки, поданих мером Очакова (Миколаївська область - ред.) – за результатами перевірок було виявлено ознаки незаконного збагачення на суму по...

Більше шкоди, ніж користі: Тактична ядерна зброя росіян не буде ефективна на полі бою, - військовий експерт

вівторок, 7 травень 2024, 13:15

Військовий експерт Михайло Притула вважає, що РФ не наважиться на застосування тактичної ядерної зброї на полі бою, передають Патріоти України. "Застосування тактичної ядерної зброї має невеликий радіус ураження. Тобто повне ураження 25 кілотонн буде д...