Загострення в Авдіївці: Путін намагається показати Трампу, що ситуація на Донбасі неконтрольована, - експерт

Ескалація необхідна Кремлю для збільшення кількості аргументів у Путіна для Трампа.

Путін хоче продемонструвати Трампу, що ситуація на Донбасі неконтрольована. Фото: 24 Канал.

Загострення бойових дій поблизу Авдіївки пов’язане з бажанням Путіна показати Дональду Трампу, що ситуація на Донбасі неконтрольована, бойові дії продовжуються і необхідно замиритися або досягнути якоїсь проміжної позиції. Таку думку сайту "24" висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, передають Патріоти України.

- Ескалація необхідна Кремлю для збільшення кількості аргументів у Путіна для Трампа. Російський президент показує, що ситуація на Донбасі виходить з-під контролю, починаються масштабні військові дії, і Захід може отримати велику загрозу безпеці в Європі на етапі входження Трампа в президентство. Путін каже: "Вам це потрібно? Ні? Тоді давай домовлятися відносно стратегічних питань відносно Сирії, по європейській безпеці тощо", – зазначив Кулик.

За його словами, Україна, швидше за все, буде частиною східноєвропейської стратегії Білого дому. На його думку, Києву варто готуватись до тиску з боку нової адміністрації США. Трамп шукатиме різні варіанти формату взаємовідносин.

"Президент США намагатиметься спочатку ігнорувати, потім жорстко реагувати, а потім будувати відносини. Нас чекають випробування і нестабільність, мінімум півроку існування перехідної адміністрації Трампа", – вважає політолог.

Водночас експерт зауважив, що всі зацікавлені сторони по-різному трактують Мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Хоча, наголошує Кулик, там логічно сформульовані позиції, які вимагають поетапного виконання.

- Все має відбуватися поетапно: спочатку перший, потім другий пункти. А не перший, а за ним сьомий. Але Мінські угоди не є нормами міжнародного права. Вони не підписані і завізовані відповідно до чинного законодавства, яке регулює міжнародні відносини, а виконуються лише по факту, тому і трактовка їх зовсім різна. Це відбуватиметься постійно, поки не буде підписано якийсь документ, який матиме офіційний статус, – зауважив Віталій Кулик.

Нагадаємо, з 30 січня запеклі та важкі бої тривають біля Авдіївки. Мешканці міста вже готуються до евакуації.

Ескалація напруження співпала з першою телефонною розмовою Трампа і Путіна, яка відбулася 28 січня.

Як повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, нове керівництво США виступає за активізацію врегулювання конфлікту в Україні. При цьому Москва виступає за реалізацію Мінських домовленостей з боку Києва, а загостренняв Авдіївці сталося через те, що ЗСУ самі почали обстрілювати позиції бойовиків "ДНР".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про фортифікації

вівторок, 14 травень 2024, 0:33

Коли Збройні Сили прорвали лінії російських загарбників на Харківщині і блискавичним ударом звільнили область, було чимало жартів з російських обіцянок повернутись. Хоча росіяни нікуди не ділись. Закопались, накопичились і знов ломанулись. У своїй звич...

Телевізійні уроки дипломатії

вівторок, 14 травень 2024, 0:33

Масове мистецтво важливе тим, що впливає і на широку аудиторію, і на істеблішмент, який намагається широкій аудиторії подобатись. Тому акценти, сюжети і наголоси таких творів заслуговують на увагу. Apple tv+ випустили серіал «Франклін» – про дипломатич...