Заява Грібаускайте є потужним сигналом, - блогер

Якщо раніше позиціонували з корупцією загалом, то тепер позиціонуватимуть з корупцією на вищих щаблях влади.

Даля Грібаускайте. Фото: соцмережі

Ні для кого не секрет, що після Революції гідності Україна і світ взаємодіяли по двох напрямках, обидва з яких є ексзистенційними для України як держави: безпековому та реформістському. Перший стосувався стримування російськоі агресії, другий - імплементації реформ, королевою з яких була визнана антикорупційна. Український уряд явно пріорииизував безпековий напрямок: саме на протидії російській агресії і подальшому стримуванні Росії. Так пише експерт Альона Гетьманчук, повідомляють Патріоти України з посиланням на блог автора, продовжуючи:

"Країни світу умовно можна розділити на 3 категорії: ті, хто так чи інакше у своєму діалозі з Україною пріоритизували безпеку, ті, хто пріоритизували реформи, і ті, кому байдуже. Так історично чи зовнішньополітично склалось, що країни Центральної Європи робили акцент на безпеці. Критика, пов'язана з темпом внутрішніх реформ в Україні і тим паче з боротьбою корупцією - ніколи особливо не звучала з вуст лідерів країн, які самі розуміють, що таке бути під російським прицілом. Навіть за Кучми і Януковича вони особливо не коментували і тим паче не критикували українську владу щодо внутрішніх реформ. І тим більше критика українських реформ не звучала з вуст особливо дружніх президентів і прем'єрів. І тим більше під час візиту до Києва: мовляв, якось "невдобно" в гостях у друзів друзів критикувати, та й хто, мовляв, ми такі, щоб Україну критикувати.

Традиція була зламана вчора. Друг України, головний лобіст України у світі в критичному для нас 2014 році (згідно з експертним опитуванням ІСП), президент Литви Даля Грібаускайте вчора в Києві прямо на прес-конференції, прямо у присутності президента України заявила, що корупція у вищих ешелонах влади шкодить Україні навіть більше, ніж війна. Що ж, досить знаково. Це був дуже потужний сигнал, який означає дві речі. По-перше, якими б ефективними чи неефективними не були б потуги України боротись з корупцією в останні два роки, постійний публічний фокус на цьому питанні ще більше посилив у міжнародної спільноти зв'язку "Україна-це корупція. Відповідно, яким би ти другом України не був, не сказати нічого про корупцію в Україні - означає ризик дискредитувати себе як серйозного західного політика. По-друге, після майже трьох років з початку агресії Росії позиціонувати себе як жертву агресії Україні стає все важче і важче. У деяких випадках і на деяких напрямках таке позиціонування себе вже взагалі вичерпало. Потрібне нове позиціонування. І найстрашніше, що може трапитись - це апгрейд версія позиціонування з корупцією. Тільки якщо раніше позиціонували з корупцією загалом, то тепер позиціонуватимуть з корупцією на вищих щаблях влади, про що говорила Грібаускайте. У Грузії це називали ще елітною корупцією. В цьому плані візит Грібаускайте був страшенно показовим".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У селі Козачі Лагері на лівобережжі Херсонщини морпіхи встановили прапор України (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:55

«Хлопці з 35-ої бригади морської піхоти вручну встановили прапор на водонапірній башті в н.п. Козачі Лагері на лівому березі Херсонщини» – йдеться у коментарі до запису.

Загрожують три роки колонії: У РФ затримали священика за "ікону з Бандерою" (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:05

В російському Омську затримали священика Української грекокатолицької церкви. Причиною стало те, що представник духовенства нібито повісив у трапезній "ікони із зображенням Степана Бандери та інших націоналістів", інформують Патріоти України. Як повідо...