Захід боїться заморожування конфлікту на Донбасі, і Путін на цьому грає, - політолог

В публічній риториці Росія каже, що проти заморожування конфлікту і закликає до реалізації мінських угод. Це сигнал Заходу ще раз спробувати підштовхнути Україну на виконання політичної частини домовленостей.

Володимир Фесенко. Фото:СегодняЗаяви Путіна, що Росія проти заморожування конфлікту на Донбасі, спрямовані на західних партнерів. На Заході дуже бояться заморожування конфлікту. Це ще й гра на те, щоб не допустити посилення санкцій з боку США і водночас підштовхувати європейців до пом'якшення власних санкцій. Таку думку сайту 24 висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента Володимир Фесенко, зазначають Патріоти України.

Втім, зауважує політолог, у цих заявах президента РФ приховане протиріччя. Тому що де-факто Росія йде по шляху заморожування конфлікту.

"При російському благословення в "Д/ЛНР" проводять перевибори так званого керівництва. Це створить ризики для підриву Мінських угод, але, по суті, це консервація ситуації. По-друге, проведена так звана націоналізація українських підприємств в ОРДЛО. І навіть ідея з миротворцями, які мають охороняти спостерігачів ОБСЄ, а їх функції повинні стосуватися тільки лінії розмежування, – все це сценарій заморожування конфлікту. Це може привести до припинення військових дій, але закріпить поділ Донбасу на дві частини," – наголошує Фесенко.

За словами політолога, експерти, що працюють із радником Путіна Сурковим, вважають цей сценарій найімовірнішим. Тим більше, що досвід у Росії є – у Абхазії, Південній Осетії і Придністров'ї. І він є пріоритетним.

"Але в публічній риториці Росія каже, що проти заморожування конфлікту і закликає до реалізації мінських угод. Це сигнал Заходу – ще раз спробувати їх підштовхнути до того, аби вони натиснули на Україну з метою змусити нас виконати політичну частину домовленостей", – вважає політолог.

На переконання Фесенка, це утопічна тактика Путіна. Перед президентськими і парламентськими виборами в Україні у Верховній Раді неможливо провести жоден законопроект, який би передбачав вибори в ОРДЛО та виконання інших пунктів мінських угод.

"На Донбасі нічого кардинально не зміниться, і ситуація стане ще більш заплутаною. Але заяви Путіна говорять про те, що поки Росія буде в переговорах і буде зацікавлена в налагодженні відносин із Заходом, ризики великої війни мінімальні," – наголосив Володимир Фесенко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, — офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...