Зберегти від знищення різноманіття української фауни: в Україні ввели 25-річну заборону на полювання на лосів (фото)

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак підписав наказ про введення мораторію на 25 років на полювання на лосів.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак підписав наказ про введення мораторію на 25 років на полювання на лосів.

"Наказ передбачає встановлення заборони полювати на лося європейського (Alces alces) на всій території України строком на 25 років. А ще документом передбачено розробку програми відтворення популяції лося європейського (Alces alces) в Україні",- заявив він на своїй сторінці в Facebook.

"Мораторію на відстріл лося бути. Від сьогодні полювання на цих тварин впродовж 25 найближчих років на території України ЗАБОРОНЕНО.

Щойно підписав відповідний Наказ.
Коротко: Наказ передбачає встановлення заборони полювати на лося європейського (Alces alces) на всій території України строком на 25 років. Зобов’язує Державну екологічну інспекцію України здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням режиму цієї заборони. А ще документом передбачено розробку програми відтворення популяції лося європейського (Alces alces) в Україні та забезпечення проведення необхідних досліджень і моніторингу стану його популяції за участю науковців.

Якщо відверто, то з мораторієм ми запізнилися на років 20-30. Останні події з кривавого полювання на Чернігівщині, де потерпіло ціле стадо і загалом збільшення таких повідомлень від громадян – стали крайнім попереджувальним сигналом, що зволікати нікуди. Зараз за різними підрахунками популяція лосів в Україні нараховує від 2 тис особин до 6 тис. Тоді як в Білорусі і Польщі близько 30 тис. До речі, Польщу теж свого часу спіткала подібна історія з масовим відстрілом цих тварин. З 2001 року там запроваджено мораторій і популяція лося за цей час зросла у кілька разів.

P.S. Перед тим як розробити Наказ, Мінприроди консультувалося з Інститутом зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної академії наук України . Висновки про стан популяції лося були критичними і лише офіційно підтвердили наше побоювання, що тварина зникає в Україні. Вважаю, що робити вигляд, що флора і фауна не українське національне багатство і з його захистом можна почекати до кращих часів – злочин і бездіяльність. Підписав Наказ, щоб Україна зберегла і відновила популяцію цих прекрасних тварин. Щоб наші діти і внуки змогли їх бачити не лише в зоопарках, а й природних умовах. Екологам дякую за активну позицію у цій історії, а мисливцям все роз’яснено в тексті Наказу на сайті Мінприроди. ",- заявив він на своїй сторінці в Facebook.

Семерак зауважив, що Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної академії наук України офіційно підтвердив, що популяція лосів зникає в Україні. Наразі, за різними підрахунками, популяція лосів в Україні нараховує 2-6 тис. тварин, тоді як у сусідніх Білорусі і Польщі близько 30 тис.

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...