"Злочин і кара: чому Путін боїться нідерландського розслідування", - Портніков

Путін не сумнівається у своєму праві розпоряджатися людськими життями. Але точно знає, що вчинив. І боїться навіть не викриття, він давно викритий, а визнання злочину.

Путін злякався. Фото: profi-forex.info.

"Росавіація" нарахувала відразу шість помилок в доповіді Ради з безпеки Нідерландів щодо знищення малайзійського "Боїнга". З погляду російських чиновників, які направили нідерландцям черговий гнівний лист, і ракета не та, і пробоїни не ті, і деталі не ті, і вибух стався не тоді і не там. Будь-який фахівець легко визначить, що всі ці претензії, м’яко кажучи, притягнуті за вуха і засновані не стільки на спростуванні фактів, наведених у нідерландському звіті, скільки на "експерименті" "Алмаз-Антея". Навіть російські ЗМІ відзначають, що їхні чиновники в буквальному сенсі слова плутаються у свідченнях", - пише Віталій Портніков для Радіо свободи, передають Патріоти України.

Ось пряма цитата з російського інтернет-видання "Газета.ру": "Російські фахівці взяли ушкодження, отримані літаком "Боїнг", і змоделювали політ ракети "Бук", враховуючи її технічні характеристики. Виявилося, що в цьому випадку ракета могла бути випущена з населеного пункту Зарощенське Донецької області. Відзначимо, що на момент аварії літака це поселення перебувало під контролем Збройних сил України. Зарощенське називалося як місце пуску ракети давно. Ще влітку 2015-го цю назву вимовляв радник генерального конструктора "Алмаз-Антея" Михайло Малишевський.

Тим часом в остаточному звіті нідерландців сказано, що на прохання Ради з безпеки Нідерландів російські фахівці розрахували можливу зону запуску ракети, не підтверджуючи при цьому використання бойової частини 9Н314М, ракети 9М38 або ЗРК "Бук". І в підсумку той же "Алмаз-Антей" вказав на ділянки на південний схід від міста Торез, на яких розташоване селище Первомайськ.

Київський НДІ судових експертиз ще більше деталізував район пуску ракети, зазначивши квадрат між селищем Червоний Жовтень і Первомайськом. Цей район контролювався представниками угруповання "ДНР". Жителі селища Червоний Жовтень повідомили кореспонденту "Рейтерс", що бачили пуск ракети в день катастрофи літака".

Але важливим є навіть не те, що російські причіпки легко спростовуються. Найцікавіше, що в них немає ніякого сенсу. Ще у жовтні 2015 року, відразу після публікації нідерландського звіту заступник голови "Росавіації" Олег Сторчевой, який входив до міжнародної комісії з розслідування катастрофи "Боїнга", заявив, що жодний довід Росії не взяли до уваги, а висновок комісії нічим не обґрунтований. Сторчевой навіть припустив, що мала місце таємна змова серед членів комісії, а також явна фальсифікація доказів. І при цьому такі заяви були зроблені не в якомусь пересічному інтерв’ю, а на спеціальній прес-конференції в "Росавіації". Тобто вони відзеркалюють офіційну позицію цього відомства і – якщо вже бути точним – офіційну позицію Кремля.

Виникає просте запитання: якщо "Росавіація" від першого дня знає, що розслідування цілком сфальсифіковане і стало результатом змови, то чому тоді вона вишукує в ньому фактологічні помилки? А тому, що Путін та інші учасники знищення пасажирського літака бояться.

І цей страх посилюється в міру виявлення нових подробиць катастрофи літака – наприклад, коли з’являються конкретні прізвища реальних російських солдатів і офіцерів, які брали участь у знищенні ні в чому не винних людей. Хіба ці подробиці, це розуміння, що фахівці виходять на слід злочинців, не повинні посилювати страх?

Цей хрестоматійний стан людської душі – причому стосовно саме до уродженців похмурого Санкт-Петербурга – блискуче описав великий Достоєвський у своєму романі "Злочин і кара". Родіон Раскольников не сумнівався у своєму праві на вбивство бабусі-лихварки. Але разом з тим він чудово знав, що він убив її. Чекав відплати і мучився.

Так і Путін – він не сумнівається у своєму праві розпоряджатися людськими життями. Але точно знає, що вчинив. І боїться навіть не викриття, він давно викритий, а визнання злочину. Рада безпеки Нідерландів для Путіна і його оточення – це колективний Порфирій Петрович, слідчий, який зміг довести провину Раскольникова. За іронією долі, Путін міг навіть народитися в тих жахливих пітерських трущобах, в яких виховувався Раскольников. І тепер повторює його долю.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...

Огляд "турбуючих" напрямків: Суми, Харьків... - Костянтин Машовець

понеділок, 6 травень 2024, 4:15

1. На даний момент, діюче на цьому напрямку угрупування військ противника (УВ) "Север" продовжує процес свого оперативного розгортання (він ще не завершенний). . Але, загалом, багатьох це турбує. Особливо, у контексті, так званого, "великого літнього ...