12 ознак підробок: НБУ попереджає про новий вид фальшивих гривневих банкнот

Серійні номери на усіх фальшивих банкнотах відсутні.

НБУ. Фото: Закон і Бізнес.

Національний банк почав вилучати з грошового обороту новий вид підробок 500-грівеннних банкнот зразка 2006 року. Новину передають Патріоти України.

«Зазначені підробки можуть становити потенційну небезпеку для терміналів з прийому платежів в разі їх неналежного налаштування», – повідомляє UBR посилаючися на телеграму НБУ №50-0006/22908. Банки мають переналаштували свої платіжні термінали і банкомати, щоб ті стали відсівати новий вид фальшивок.

У телграмі Національний банк дав детальний опис таких купюр. Всього 12 ознак підробок:

Кольори підроблених банкнот наближені до кольору справжніх.

Зображення на банкнотах (крім зображень, що створюють карти інфрачервоної і магнітного захисту), виконані офсетним способом друку. Рельєфність елементів не імітована. Якість друку гірше, ніж на справжніх банкнотах.

Зображення, створюють карти інфрачервоної і магнітного захисту, виконані глибоким способом друку темно-коричневою фарбою на лицьовій стороні банкноти. Рельєф фарби на поверхні паперу незначний, тактильно не відчувається.

Інфрачервоний і магнітний захист імітовані, карта інфрачервоних і магнітних зображень наближена до оригіналу. Серійні номери відсутні.

Для виготовлення підроблених банкнот використана спеціальна папір, який не флуоресціює в ультрафіолетових променях і має: водяні знаки у вигляді темних і світлих букв «S», розташованих по всій площі банкноти – не відповідають водяним знакам на справжній банкноті. А також розташовані в товщі паперу видимі захисні волокна світло-жовтого, світло-зеленого і червоного кольорів, флуоресцируют жовто-зеленим і червоним кольорами – не відповідають захисним волокнам на справжній банкноті (невидимі при денному світлі).

Захисна стрічка імітована на лицьовій стороні банкноти печаткою темно-коричневою фарбою з магнітними властивостями; текст і флуоресценція на стрічці не імітовані.

Флуоресцентна захист частково імітована – зображення зеленого кольору з обох боків банкноти флуоресцируют жовто-зеленим кольором.

Ефект зміни кольору оптично-змінного зображення ромба на лицьовій стороні банкноти НЕ імітований.

Мікротексти частково імітовані і читаються. Частини наскрізного елемента (цифрове позначення номіналу “500”) при розгляді банкноти проти світла не збігаються.

Латентне зображення у вигляді цифрового позначення номіналу “500” частково імітовані, але ефект зміни цифрового позначення номіналу з позитивного на негативний не відтворено.

У телеграмі Нацбанк нагадав, що банки зобов’язані вилучати фальшиві банкноти і оперативно сповіщати про це регулятора в письмовому вигляді – не пізніше, ніж на наступний робочий день.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...