46 гривень за долар: Страшилка чи реальність

Згадування курсу 45,9 грн/дол є у свіжій збірці документів МВФ по Україні, які супроводжують надання третього траншу програми EFF для України. Але це теоретична страшилка.

Різка девальвація гривні - це теоретична страшилка від МВФ. Ілюстрація: joinfo.ua.

Останнім часом засоби масової інформації поширили повідомлення про те, що МВФ нібито прогнозує курс 46 грн/дол. Ця тема дуже чутлива для кожного українця, масштаби сенсації вражають, тому повідомлення отримало дуже широкий розголос. Насправді, ми маємо приклад "смаженої новини" з неправильною інтерпретацією. При її поширенні ЗМІ фактично виконують заввдання з масової дезінформації українців. Так пояснює ситуацію старший радник Альфа-банку Роман Шпек, передають Патріоти України з посиланням на Ліга.нет.

Дійсно, згадування курсу 45,9 грн/дол є у свіжій збірці документів МВФ по Україні, які супроводжують надання третього траншу програми EFF для України. Але є кілька дуже важливих "але".

По-перше, ця згадка міститься не в офіційному прогнозі МВФ по Україні, а в теоретичному науковому додатку, присвяченому темі оцінки стійкості державного боргу нашої країни. По-друге, мова йде про суто теоретичне застосування до державного боргу України так званих екстремальних шоків, щоб вивчити його можливу поведінку (так звану "чутливість") під час теоретичних катастроф в економіці. Імовірність настання таких подій мінімальна, але для повноцінного вивчення чутливості державного боргу їх потрібно прораховувати. По-третє, значення курсу 45,9 грн/дол фахівці МВФ взагалі не виводили жодним прогнозним методом: просто була використана фактична девальвація гривні з недавнього минулого. Подібним чином там з'являться і завдання з гіпотетичними сценаріями великого спаду реального ВВП України в 2017-2018 роках (по 5% в рік).

Економісти розуміють, що ймовірність повторення сценарію девальвації гривні за прикладом 2014 року менше 1%. Попросту немає тих обставин: напередодні девальвації Україна мала шалений дефіцит поточного рахунку понад 9% ВВП. Він фінансувався за рахунок скорочення національних золотовалютних резервів та інших трюків, які використовувалися для підтримки стабільного обмінного курсу. Плюс втрата більше $30 млрд експорту за два роки через всім відомі події. Сьогодні зовнішньоторговельний баланс перебуває в нормальному стані, а НБУ не тільки не розпродає міжнародні резерви, а й поповнює їх в періоди сприятливої ринкової кон'юнктури.

Українські ЗМІ або не захотіли розібратися в цій темі, або навмисно поспішали подати цю "страшилку від МВФ" своїй аудиторії. Економісти знають, що МВФ давно не подає в своїх публікаціях прогнози за обмінним курсом гривні. Відсутність прямо зазначеної справжньою прогнозної цифри від МВФ також сприяє появі таких сенсацій.

На жаль, цим ЗМІ не вистачило кваліфікації розібратися в таблицях макроекономічного прогнозу МВФ по Україні на найближчі роки і нескладними логічними і математичними операціями відняти з них справжній прогнозний курс гривні до долара. Він мало відрізняється від широко відомого показника, який використовує Уряд при плануванні державного бюджету на 2017 рік.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...