"А це вам за Greenpeace": Суд Гааги оштрафував Росію на мільйони євро

В Гаазі постановили, що Російська Федерація порушила зобов'язання по ряду положень Конвенції ООН з морського права.

Росіянам доведеться заплатити за затримання активістів та судна. Фото: Рейтерс.

Міжнародний арбітраж при Постійній палаті третейського суду в Гаазі зобов'язав Росію виплатити Нідерландам майже 5,4 млн євро за затримання корабля Arctic Sunrise з активістами Greenpeace в 2013 році. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на inforesist.org.

Зокрема, більше 3 мільйонів євро з цієї суми мають отримати 30 членів екіпажу. Ще 1,7 мільйона необхідно сплатити за пошкодження судна Arctic Sunrise. Також враховуються 625 тисяч доларів за судові витрати і 13,5 тисяч євро для того, щоб компенсувати витрати влади Нідерландів на банківську гарантію на користь Росії.

Суд також дозволив стягнути з Росії відсотки з зазначених сум, оскільки Москва не виконала рішення суду і не внесла аванс на оплату витрат за час судового процесу. Рішення суду без вказівки суми компенсації винесли в серпні 2015 року. Тоді в Гаазі постановили, що Російська Федерація порушила зобов'язання по ряду положень Конвенції ООН з морського права.
18 вересня 2013 року активісти Greenpeace провели протестну акцію на Arctic Sunrise і спробували залізти на платформу «Прирозломного». Росії поставили у провину те, що прикордонники без згоди Нідерландів висадилися на борт під голландським прапором, захопили його і доставили в порт Мурманська, а також заарештували 30 активістів і ініціювали проти них судовий розгляд.
У Greenpeace стверджували, що в момент затримання перебували в нейтральних водах поблизу російської бурової платформи. Російська влада звинуватила активістів у вторгненні в заборонену 500-метрову зону. Учасників акції, раніше обвинувачених в піратстві і хуліганстві, амністували в листопаді 2013 року. Разом з 29 активістами затримали фотографа Дениса Синякова, якого також пізніше звільнили. Арешт Arctic Sunrise зняли в червні 2014 року, до кінця місяця новий екіпаж отримав доступ до судна.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...