Американські сенатори дали оцінку збиткам від санкцій, запроваджених проти РФ

Введені санкції зробили певний вплив на стан російської економіки, але втрати від падіння цін на нафту виявилися куди більш серйозними для Росії.

Сильніше за санкції  проти РФ подіяло зниження вартості нафти на світовому ринку. Ілюстрація:http://wartime.org.ua/

Банківський комітет Сенату США спробував оцінити, наскільки ефективними виявилися санкції, введені проти Росії після анексії Криму та військового втручання в конфлікт на сході України. Про це пише Голос Америки, передають Патріоти України.

Під час слухань глава комітету сенатор Майк Крапо нагадав, що перелік жорстких економічних і візових заходів щодо Москви вперше вступив в силу в березні 2014 року, і зараз в санкційних списках Мінфіну США знаходяться 520 російських підприємств, комерційних компаній і приватних осіб, причетних до агресії проти України, порушень прав людини, кібератаки на США і західноєвропейські країни.

Запрошені експерти заявили, що введені санкції зробили певний вплив на стан російської економіки, але втрати від падіння цін на нафту виявилися куди більш серйозними для Росії. В результаті Кремль був змушений скорочувати бюджетні витрати на освіту, охорону здоров'я і реалізацію соціальних програм. Значно зменшився резервний фонд країни, а компанії, які опинилися в санкційних списках,втратили не менше половини своєї вартості.

Згідно з експертними оцінками, кількість російських фірм, так чи інакше зачеплених американськими санкціями, значно перевершує список санкцій мінфіну США. Аналітики впевнені, що тільки фізичні особи, внесені до цих списків, безпосередньо контролюють роботу 584 компаній, з якими так чи інакше афілійовано більше 2 000 підприємств.

При цьому економічний збиток, нанесений країнам Західної Європи і США в результаті введення так званих "російських контрсанкцій", ніяк не позначився на їх економіці та становить цифру в "дві десятих відсотка".

Як зазначила експерт Центру нової американської безпеки Елізабет Розенберг, російська економіка як і раніше залишається однією з найбільших в світі, а понесені від введення санкцій втрати не завадили Москві почати нову військову кампанію в Сирії і організувати серію кібератак на штаби виборчих кампаній в США і Західній Європі .

Екперти впевнені в тому, що посилення тиску на Росію і розширення санкцій списків навряд чи принесе якісь результати. Більш того, на думку Еріка Лорбера, який займався санкційною політикою в Мінфіні США і зараз займає посаду старшого радника Фонду захисту демократії, деякі з введених санкцій можуть бути скасовані.

"Зараз Росія не виконала жодного пункту Мінських угод, - заявив він під час слухань у сенатському комітеті. - Досі українській стороні не повернуто контроль над кордоном, не виведена важка техніка, не допущені спостерігачі ОБСЄ, і не повернуто під український контроль Крим".

Проте, Ерік Лорбер вважає, що саме Мінські угоди можуть стати "дуже зручним інструментом" тиску на Росію. За його словами, в останні три роки російські чиновники і великі бізнесмени "неодноразово робили дуже серйозні зусилля" для скасування санкцій.

"На відміну від деяких з них ми можемо поступово піти, якщо Росія дійсно почне виконувати Мінські угоди", - підкреслив Ерік Лорбер.

У відповідь сенатор Джон Кеннеді припустив, що набашато ефективнішим кроком було б "заморожування активів, що належать особисто Володимиру Путіну".

Експерти визнали, що російський лідер дійсно "дуже багатий", а належні йому активи оцінюються в "десятки мільярдів доларів".

"У міністерства фінасів і у нас є певна інформація, що дозволяє стверджувати, що Путін і бізнесмени, що входять до його найближче оточення, інвестували в нерухомість в Нью-Йорку, Сан-Антоніо і Майамі», - зауважила Елізабет Розенберг.

Вона підтвердила, що американська влада дійсно може виявити і накласти арешт на фінансові активи російського лідера, але закликала сенаторів утриматися від подібних дій.

"Обсяг коштів, які контролює персонально Володимир Путін і люди, поряд з ним пов'язані, настільки величезний, що заморожування або арешт цих грошей може викликати справжню катастрофу на європейських фінансових ринках і дуже болісно позначиться на банківському бізнесі в США", - підкреслила експерт Центру нової американської безпеки.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...