Банк «Хрещатик» знищила Гонтарева, - нардеп

Вихід з ринку "Хрещатика" - це не просто зникнення ще одного комерційного банку, адже серед його власників, які володіють істотною часткою фінустанови, є Київрада.

Валерія Гонтарева. Фото: rian.com.ua.

Знищення банку "Хрещатик" – це сплановані дії керівництва Нацбанку і особисто його голови Валерії Гонтаревої. Про це заявив народний депутат Михайло Головко. За його словами, з подачі керівництва НБУ останнім часом банк покинуло одразу кілька найважливіших клієнтів, передають Патріоти України з посиланням на Українські новини.

"За нашою інформацією їм була дана наполеглива рекомендація перейти з "Хрещатика" в банки, наближені до керівництва Нацбанку", - пояснив Головко. За словами парламентарія, вихід з ринку "Хрещатика" - це не просто зникнення ще одного комерційного банку, адже серед його власників, які володіють істотною часткою фінустанови, є Київрада.

"Банк брав участь в найважливіших соціальних програмах столиці, обслуговував комунальні підприємства і користувався довірою киян. Знищення банку – це ляпас усім киянам", - заявив нардеп. За інформацією Головко, банк переживав непрості часи, але причини його загибелі не "в об'єктивній економічній площині".

"Ще недавно на рахунках банку перебували досить великі кошти – близько 450 млн. грн зберігали в "Хрещатику" столичні комунальні підприємства. Близько 180 млн. грн становили кошти власників банку", - зазначив він.

Однак, за словами парламентарія, на неофіційному рівні підкреслювалося, що введення в банк тимчасової адміністрації - це питання вирішене. "Очевидно, що в таких умовах жоден інвестор не буде ризикувати своїми коштами. Тим більше, що саме за такою схемою, дочекавшись приходу коштів від власників, вводилися тимчасові адміністрації в інші комерційні банки. Іншими словами, висуваючи вимоги до власників, керівництво НБУ неофіційно зробило все, щоб ці вимоги не були виконані", - стверджує депутат.

Головко підкреслює, що знищення "Хрещатика" - це не одиничний випадок. "Це системна зачистка українського банківського ринку під російський капітал, з яким, як з'ясувалося в ході "офшорного скандалу", Валерія Гонтарева пов'язана бізнес-інтересами. Підтримка з допомогою рефінансування "Промінвестбанку", яким володіє російський "Внешэкономбанк", дозвіл російському "Альфа Банку" на придбання "Укрсоцбанку" - все це ланки одного ланцюга.

За час роботи Валерії Гонтаревої, російські банки подвоїли свою частку на українському ринку і продовжують будувати амбітні плани. Таким чином, московський режим отримує все нові важелі впливу на українську економіку, які рано чи пізно будуть використані для досягнення політичних цілей. Поки США і інші союзники вводять санкції проти російського капіталу – керівництво НБУ не тільки не обмежує діяльність "росіян", наприклад, заборонивши їм роботу з фізособами, але і виділяє російським банкам фінансову підтримку", - резюмував нардеп.

Нагадаємо, у вівторок 5 квітня Національний банк України визнав неплатоспроможним банк "Хрещатик", в якому місту Києву належить 25%. Як повідомила на прес-конференції у вівторок в. о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова, фінустанову вже передано Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який ввів у банк тимчасову адміністрацію.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...