Бацькові погано: Росія не дає Білорусі знижку на газ

Ще більше дотувати економіку "стратегічного союзника" Кремль вже не в змозі.

Білоруси вимагають знижку. Фото: www.newsfiber.com.

Домовленості щодо знижки на російський газ для Білорусі в 2016 році немає. Про це заявив 13 січня в Москві заступник міністра енергетики Російської Федерації Анатолій Яновський, передають Патріоти України з посиланням на Хартія 97.

"Поки не домовилися, нової дати зустрічі немає", - сказав він щодо переговорів, які вели віце-прем'єри Росії та Білорусі Аркадій Дворкович і Володимир Семашко. При цьому, за інформацією російських ЗМІ, Яновський додав, що мова йде вже не про 10-відсоткове зниження, вони прийшли з іншими пропозиціями - "абсолютними цифрами".

Нагадаємо, 16 грудня віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко заявив, що бачить "підстави для істотного зниження ціни російського газу з 1 січня" і що домовитися про конкретну ціну і підготувати відповідні документи сторони планують до 21 грудня. За інформацією Семашко, зараз ціна за російський газ на кордоні Білорусі становить 142 долара 37 центів за тисячу кубометрів.

18 грудня заступник міністра енергетики Білорусі Вадим Закревський повідомив журналістам, що Мінськ і Москва продовжують переговори про зниження в 2016 році ціни на кордоні за поставлений в Білорусь російський газ. "Зараз йдуть обговорення, консультації з російською стороною про зниження вартості газу на кордоні. Те, що у нас є підстави про це говорити, - це факт. Я сподіваюся, зниження складе близько 10 доларів (за тисячу кубометрів. - ред.), Десь так", - сказав Закревський.

20 грудня в інтерв'ю телеканалу ОНТ посол РФ у Мінську Олександр Суріков повідомив, що ціна на газ для Білорусі в 2016 році може скласти від 135 до 140 доларів за тисячу кубометрів. "У нас ціни на енергоносії для Білорусі, як це належить найближчим партнерам і партнерам по Євразійському економічному союзу, - внутрішньоросійські, - підкреслив посол. - Я думаю, що якісь зрушення ще можуть бути по газу, на якусь кількість доларів. <...> Зараз 142 долара за тисячу кубометрів. Може виявитися в районі від 140 до 135 доларів. Рух на світових ринках йде вниз. І по нафті можливі якісь домовленості ".

Ще наприкінці листопада Володимир Семашко з цього приводу заявляв: "Ціни різко впали. Є підстави, щоб обговорювати, за якими цінами повинна поставлятися і купуватися нафта. Створена робоча група, вона проводить аналіз. Там представники "Лукойлу","Сургутнафтогазу","Газпромнафти" і "Роснафти" і, природно, нашого "Белнефтехима".

18 грудня прес-секретар концерну "Белнефтехим" Марина Костюченко повідомила БелаПАН, що Білорусь і Росія підписали індикативний баланс поставок нафти і нафтопродуктів в 2016 році, згідно з яким Білорусь отримає 24 млн. тонн російської нафти, на 1 млн. тонн більше, ніж у нинішньому. "Відповідні поставки в Росію складуть 1 млн. тонн білоруського бензину", - сказала представник "Белнефтехима". Про ціну поставок не повідомлялося.

"ПриватБанк" блокує картки: Названо причину, через яку обмежать рахунок будь-кого

субота, 4 травень 2024, 10:28

Клієнтка ПриватБанку поскаржилась на блокування свого рахунку в банку. За її словами, блокування відбувалось після того, як людина, яка робила їй переказ, поскаржилась на шахрайські дії, передають Патріоти України. Про це клієнтка банку написала в спе...

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...