Бюджет-2017: Експерти розповіли про найбільші дірки у головному фінансовому документі країни (відео)

Прийнятий бюджет має дефіцит розміром 77,5 мільярда гривень. Передбачені доходи складають 721,4 мільярда гривень, витрати – 790,4 мільярда гривень.

Ілюстрація:Слово і Діло

Президент України Петро Порошенко охарактеризував бюджет на 2017 рік як "соціальний та реформаторський". Акцент глава держави зробив на зростанні добробуту населення, адже наступного року мінімальна заробітна плата зросте майже вдвічі. Про це йдеться на сайті каналу 24, інформують Патріоти України.

Головний фінансовий документ має дефіцит розміром 77,5 мільярда гривень. Передбачені доходи складають 721,4 мільярда гривень, витрати – 790,4 мільярда гривень.

У дохідну частину закладено майже 20 мільярдів гривень від приватизаці та спецконфіскації. Останню, до слова так і не спромоглися проголосувати народні депутати. А приватизація 2016 провадилась з тріском. Відтак, кажуть експерти, у реальності дефіцит бюджету може бути більшим в рази.

"Що ми маємо на виході – дефіцит близько 4 мільярдів доларів і разом з цим соціальні стандарти підвищуються. Все це можна досягнути тільки за рахунок включення друкарського станка. Якщо я не помиляюся, то зараз навіть розглядають введення нової 1000-гривневої купюри – це не може не бути тривожним дзвіночком для жителів України," – вважає директор FIBO Україна Сергій Поплавський.

Кабмін серед іншого планує для виконання бюджету залучити кредити. Розраховує і на допомогу МВФ та інших кредиторів. Щоправда це буде не так просто, зауважують в експертних колах.

"Ми ж гроші беремо не безкоштовно, ми беремо з певним інтересом, закладеним у вартість цих грошей. Тобто займаємо 100, а віддаємо – 105 чи навіть 115. Все залежить від стану економіки в даний період. Це буде короткочасним рішенням проблеми, але в довгостроковій перспективі ми просто поглиблюємо нашу боргову яму, в якій ми перебуваємо," – додав Сергій Поплавський.

Серед інших ризиків наступного року експерти називають і девальвацію національної валюти. Бо головний кошторис країни прописали з розрахунку 27 гривень 20 копійок за один американський долар. Не тішить і показник інфляції – понад 8%.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...