Через подорожчання газу: Експерт про те, наскільки піднімуть тариф на гарячу воду для українців

Валентин Землянський назвав рішення про введення єдиних тарифів на газ для населення та промисловості "неоднозначним".

Ілюстрація:ukranews.com

Через подорожчання газу тариф на гарячу воду скоро виросте як мінімум на 60%. Таку думку в коментарі виданню Гордон висловив екс-начальник управління по зв'язках з громадськістю "Нафтогазу", експерт з питань енергетики Валентин Землянський, інформують Патріоти України.

"Основний удар через введення єдиної ціни на газ для промисловості і населення українці відчують з початком опалювального сезону, але частково він буде відчутний і зараз, тому що подорожчає гаряча вода, за найскромнішими оцінками, відсотків на шістдесят", - припускає він.

Експерт нагадав, що "рішення про введення єдиного тарифу прийнято за умовами Міжнародного валютного фонду".

"У МВФ його схвалили, сказали, що тепер готові дати нам черговий транш. Але потрібно розуміти, що фонд абсолютно не турбує соціальна складова в країні. Вони дивляться на структурні маяки, а не на те, що за фактом це призведе до зростання неплатежів і зубожіння населення - проблеми індіанців шерифа не хвилюють", - сказав він.

Землянський назвав рішення про введення єдиних тарифів "неоднозначним".

"З новим розміром тарифу виникає субсидійна схема, коли гроші з бюджету будуть проходити через розподільчі компанії "Нафтогаз" і "Укргазвидобування" і ніби як повертатися до бюджету, але при цьому можливість відкусити шматочок стає дуже серйозною. Це дає можливість реалізовувати корупційні схеми.

Якби НАК залишив єдину ціну 3600 грн за куб газу з урахуванням споживання населення, цього було б достатньо, тому що в такому випадку були б не потрібні субсидії більшій частині населення, і це не давало б можливість оперувати бюджетними грошима", - вважає експерт.

Він зазначив, що "зараз ринок дуже умовний, оскільки, з одного боку, є монополіст, який поставляє газ, з іншого - державні субсидії, за якими, навіть за офіційними оцінками, звернеться більше половини населення".

"Давайте подивимося на цифри, які наводить НАК "Нафтогаз": 6900 грн за куб газу для населення, закупівельна ціна для "Укргазвидобування" зросла з 1600 грн за куб до 4800 грн. По суті, НАК отримує практично ту ж саму маржу, яку він би отримував, якби ціна газу для населення становила 3600 грн за куб, а для "Укргазвидобування" - 1600 грн за куб", - сказав Землянський.

"За рахунок високих цін заплановано збільшення грошового потоку, але звідки населенню взяти ресурс? Держава розводить руками і каже, що порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих. Проблема не в розмірі тарифу, а в тому, що населення неплатоспроможне", - підсумував він.

27 квітня новий прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Кабмін введе єдину ціну на газ для промисловості і населення. Вона складе 6879 грн за тисячу кубометрів. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик сказав, що підвищенням ціни на газ для населення до ринкового рівня Кабінет Міністрів ставить крапку в спекуляціях на ринку.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що соціально незахищені категорії населення можуть оформити субсидії.

Президент України Петро Порошенко назвав єдину ціну на газ потужним антикорупційним кроком уряду, а в представництві Європейського союзу в Києві назвали рішення про підвищення ціни на газ кроком до розблокування програм допомоги з боку міжнародних донорів.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...