Чому воно тримається за владу: Яценюк анонсував грандіозний розпродаж землі

Заява пролунала в той час, як далекоглядні експерти пропонують інший засіб комерціалізації - довгострокову оренду. Але ж Сєні потрібні продажі.

Арсеній Яценюк. Фото: соцмережі.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає за необхідне в рамках земельної реформи продати на відкритому аукціоні 1 млн га землі, що знаходиться в державній власності. Про це Яценюк сказав в ефірі програми "10 хвилин з прем'єр-міністром", передають Патріоти України.

"Треба продовжувати земельну реформу. Вважаю, що необхідно продати на відкритому прозорому аукціоні 1 млн га саме державної землі, яка знаходиться в тіньовому і корумпованому обороті", - заявив прем'єр. Разом з тим, він не уточнив, чи має він на увазі землі саме сільгосппризначення, на продаж яких в Україні кожного року продовжується мораторій.

Так, на підтримку законопроекту № 3404, який передбачає продовження терміну дії мораторію на продаж або відчуження земель сільськогосподарського призначення на один рік, до 1 січня 2017 року, на засіданні 10 листопада проголосували 309 народних депутатів. Закон передбачає, що до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2017 року, не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Даний закон дозволить за відведений час врегулювати процедуру обороту земель сільськогосподарського призначення на законодавчому рівні і розробити необхідні нормативно-правові акти. Прикінцевими ж положеннями доручається Кабінету міністрів розробити до 1 березня 2016 року і внести на розгляд Верховної Ради проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

7 грудня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав цей закон. 18 грудня 2015 року голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Госгеокадастр) Максим Мартинюк повідомив, що Служба розробила законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, що передбачає поетапне зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

"Чесно кажучи, на сьогоднішній день я не відчуваю великого оптимізму щодо зняття мораторію в якомусь зрозумілому часовому періоді. Законом (про продовження мораторію, - ред.) Передбачено внесення урядом до Ради законопроекту про обіг земель. Я приблизно розумію, як він буде внесений, але як він буде прийнятий, я не розумію, поправками можна будь-який законопроект розгорнути на 180 градусів", - сказав глава Госгеокадастра.

Він пояснив, що законопроект передбачає поетапне зняття мораторію та впровадження ринку землі. На першому етапі буде дозволена продаж через аукціони державних земель, які в даний час відводяться без продажу. Коли сформуються ціни, орієнтовно через два роки, з'явиться можливість для продажу земель, які перебувають у приватній власності, тобто паїв.

"Така концепція у законопроекту, але у мене немає оптимізму щодо того, що навіть така плавна модель впровадження ринку буде підтримана Верховною радою. Законопроект досить збалансований, але щоб це зрозуміти, потрібно його прочитати, а це складніше, ніж отримати політичні дивіденди. Про викуп за безцінь взагалі мова не йде, це було основним питанням, яке ми хотіли вирішити, виписуючи законопроект ", - сказав Мартинюк.

За його словами, на випадок неприйняття депутатами закону про обіг землі існує "план Б", щоб все-таки надати громадянам можливість реалізувати своє право власності на землю: продавати, дарувати, закладати її в банку. План полягає в тому, щоб надати громадянам-власникам паїв право продажу землі, але при цьому встановити монополію держави на покупку.

"Знову-таки я кажу про" план Б ", який мені самому не в усьому подобається. Далі, на державні землі встановити заборону на продаж і тільки передавати їх в оренду, але закрити всі можливості робити це без аукціону", - додав глава Госгеокадастра. За його словами, ще одна позиція плану - зробити право оренди землі товаром. Тобто продавати не землю, а право її оренди. Відповідно це ж право закладати в банках і під це ж право отримувати кредити.

"Таким чином, при такій моделі ми начебто вирішуємо всі проблеми, ми не знімаємо мораторій, але даємо людям можливість залучення кредитів у сільське господарство", - зазначив Мартинюк. На його думку, в разі реалізації "плану Б" ціноутворення відбуватиметься виходячи з орендної плати. "Якщо ми не проводимо аукціони і не маємо ринкової ціни, очевидно, що нам необхідно відштовхуватися від орендної плати. Тобто середню орендну плату по району множимо на 30 років як період життя одного покоління. Якщо все це екстраполювати в нинішні ціни, паї віддають в оренду за 2,5 тис. грн / га в рік, це приблизно $ 100, за 30 років - приблизно $ 3 тис. / га", - сказав він.

Разом з тим глава відомства відзначив, що до можливого викупу землі державою за такою ціною має бути виконано ще безліч умов. Крім того, якщо в першій хвилі бажаючих продати землю буде 15-20%, то державі для задоволення попиту знадобиться близько $ 2 млрд для викупу, тобто ресурс, недоступний в рамках бюджету.

"Ми аналізували введення ринку землі в постсоціалістичних державах, і майже завжди в початковій точці спостерігалося падіння ціни, яке на себе мала взяти держава", - сказав Мартинюк. За його словами, передбачається, що держава буде консолідувати земельні ділянки для подальшої передачі в оренду. В даний час під управлінням Міністерства аграрної політики і продовольства знаходиться близько 1 млн га сільськогосподарських земель.

Він також повідомив, що Госгеокадастр спочатку пропонував обмежити кількість площі землі у одного громадянина 200 га, але ведеться обговорення про розширення обмеження до 1 тис. га. За словами Мартинюка, в даний час законопроект про обіг земель проходить останні етапи узгодження з центральними органами виконавчої влади та іншими міністерствами.

Після атаки дронів СБУ: Російський НПЗ у Краснодарському краї призупинив роботу

субота, 27 квітень 2024, 19:02

Російський нафтопереробний завод у Словʼянську-на-Кубані (Краснодарський край), який 27 квітня атакували безпілотники, частково призупинив свою роботу. Про це заявив директор з комплексної безпеки групи компаній Словʼянськ ЕКО Едуард Труднєв, повідомля...

Залишилось кілька днів: Хто з українців зобов'язаний заповнити декларації та доплатити податки

субота, 27 квітень 2024, 17:24

В Україні до 1 травня всі, хто мав додатковий дохід, мають заповнити декларації. Податки із задекларованих активів треба заплатити до 1 серпня, передають Патріоти України. Про це йдеться в роз'ясненні Державної податкової служби. "Подавати декларацію п...