Далі - банкрутство: Грошовий потік "Газпрому" пересох на 84%

За рік резерви "національного надбання" Росії схудли більше, ніж в два рази.

Грошовий потік "Газпрому" пересох. Фото: InfoResist.

Фінансове становище "Газпрому" продовжує погіршуватися на тлі зниження виручки від продажу газу за кордон і витрат на мегапроекти зі зведення трубопроводів в Китай, Туреччину і Євросоюз. За підсумками першого кварталу газовий холдинг знову витрачав більше, ніж заробляв, пропалюючи накопичені на банківських рахунках резерви. Такі дані випливають зі звіту компанії за МСФЗ, передають Патріоти України.

Операційний грошовий потік "Газпрому" (різниця межу надходженнями на рахунки і витратами) впав на 84%, до 105,4 млрд руб.

Ще 34,5 млрд рублів "Газпром" отримав від фінансових операцій. Але підсумкової суми все одно не вистачило, щоб покрити всі капітальні вкладення, хоча їх обсяг був зменшений майже на третину (до 327 млрд рулів).

В результаті фінансові резерви "Газпрому" впали ще 23%, а їх обсяг на 31 березня - 696 мільярдів рублів - виявився мінімальним з 2012 року. З цієї суми 190 млрд рублів піде на виплату дивідендів. Залишок - 506 мільярдів рублів - лише на 16% перевищує короткостроковий борг, який необхідно виплатити протягом найближчого року.

Згідно зі звітами, "Газпром" спалює готівку п'ятий квартал поспіль, а швидкість, з якою йдуть гроші, - рекордна за весь час, що покривається доступними на сайті холдингу даними (з 1998 року). За рік резерви "національного надбання" схудли на 878 мільярдів рублів, або в 2,2 рази.

Перший квартал - традиційно сильний для "Газпрому", в цьому ж році результат по грошовому потоку виявився гіршим за 7 років, говорить аналітик ІК "Велес Капітал" Дмитро Затравкін.

Зростання виручки холдинг зафіксував тільки в Росії (на 7,2%). Доходи від продажу газу в Європу впали на 10%, в країни колишнього СРСР - на 12%.

До кінця року грошовий потік "Газпрому" залишиться негативним, прогнозують аналітики Райффайзенбанку: на будівництва в поточному році компанія планує витратити 1,8 трлн рублів.

Акції "Газпрому" на Московській біржі в четвер впали на 1,8% - до 118 рублів за штуку. Нижче "національне надбання" за останні три роки падало лише в "чорний вівторок" в грудні 2014-го. З січня капіталізація холдингу впала на 30%, а його акціонери збідніли на 1,2 трильйона рублів.

"Акції" Газпрому "в даний час складно назвати привабливими, беручи до уваги знижену здатність компанії генерувати грошові кошти від основної діяльності", - пояснює Затравкін.

Хвиля поставок СПГ до Європи змусить "Газпром" знижувати ціни, продаючи газ нижче точки беззбитковості по грошовому потоку, говорить аналітик Goldman Sachs Гейдар Мамедов.

Низькі ціни вдарять по виручці, не залишивши можливостей для зростання вільного грошового потоку, а тим більше дивідендів. Goldman 12 квітня рекомендував продавати акції "Газпрому", знизивши цільовий орієнтир до $4 з $5,8 за ADR, що торгуються в Лондоні і Нью-Йорку.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...