Хіти тижня. Бути лузером - хай у Москві звикають: "Газпром" з тріском знов програв "Нафтогазу"

Росіяни намагалися дуже наївним чином обдурити європейців, але не вийшло.

"Газпром" знову програв. Фото: eadaily.com.

Шведський апеляційний суд округу Свеа відхилив скаргу «Газпрому», в якій російська компанія заявляла про серйозне порушення шведського права при прийнятті Стокгольмським арбітражем рішення про стягнення на користь «Нафтогазу» $ 2,6 млрд. Про повідомляють «Ведомости» з посиланням на повідомлення «Нафтогазу», передають Патріоти України.

«Після вивчення аргументів, наданих «Нафтогазом», суд відхилив безпідставне твердження «Газпрому» про те, що значна частина обґрунтування рішення суду по транзиту нібито була написана адміністративним секретарем», - вказує «Нафтогаз».

«Газпром» вимагав скасування рішення арбітражу щодо спору з «Нафтогазом», посилаючись на те, що в рішення арбітражу втручалися сторонні особи. «Додаткове вивчення тексту рішення з залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста показало, що значна частина арбітражного рішення написана не арбітрами, а іншою особою, - заявляв «Газпром». - Очевидно, що ніхто не має права підміняти арбітрів».
Суперечка «Газпрому» і «Нафтогазу» стосується контрактів про постачання і транзит газу через територію України. У лютому арбітраж зобов'язав російську компанію виплатити українській близько 2,6 млрд доларів штрафу.
З ініціативи «Нафтогазу» 29 травня був запущений процес примусового стягнення боргу і почалася заморозка європейських активів «Газпрому» в Швейцарії, Нідерландах і Великобританії. Проте 13 червня апеляційний суд призупинив виконання рішення арбітражного суду. У четвер, 28 червня, «Газпром» повідомив, що шведський суд залишив в силі свою постанову про припинення виконання рішення арбітражу. У свою чергу «Нафтогаз» підкреслює, що мова йде про тимчасове припинення: українська компанія поки не мала можливості надати контраргументи суду, планує подати додаткову заяву і сподівається на перегляд останнього рішення.
«Поточне рішення не є обов'язковим до виконання судами інших юрисдикцій. Відповідно, «Нафтогаз» продовжить свої дії зі стягнення заборгованості «Газпрому» в інших юрисдикціях», - вказують у компанії. Арешт європейських активів уже призвів до того, що «Газпром» був фактично відрізаний від європейського ринку капіталу. В середині червня компанія, що фінансує за рахунок боргу будівництво трубопроводів в Китай, Туреччину і в обхід України, була змушена скасувати розміщення єврооблігацій в британських фунтах. Виник ризик, що кошти, які приверне «Газпром», відразу ж будуть заарештовані в якості забезпечувальних заходів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...