Економія від Яценюка: В Україні скасують шкільне харчування і введуть податок на житло (інфографіка)

Всі майбутні нововведення у Кабміні пояснюють намірами збалансувати майбутній бюджет.

Разом з проектом Державного бюджету Кабінет міністрів України подав і законопроекти, які серйозно підкоригують його. Наприклад, це стосується харчування дітей у дитячих садках і початковій школі, а також поповнення місцевих бюджетів за рахунок оплати населенням податку на нерухомість. Про це пише видання Вести, зазначають Патріоти України.

Якщо цього року батьки оплачують 60% харчування у садочках (а в минулому році це було 50%), то в новому році розмір оплати будуть встановлювати місцеві органи самоврядування. Це означає, що якщо в місцевому бюджеті є гроші, то він зможе покрити витрати на дитячі обіди, а якщо ні, то батькам доведеться платити самим. А от оплачувати харчування дітей у 1-4-х класах місцева влада вже не буде, за винятком пільговиків.

Місцеві бюджети серйозно постраждають з огляду на те, що фактично більшу частину сплачених податків до місцевої скарбниці буде забирати державу. Не передбачається ніяких субвенцій для покриття різниці тарифів на ЖКГ, оскільки тепер в Україні вони вважаються економічно обґрунтованими.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, все це зроблено на вимогу Міжнародного валютного фонду. "Нам пропонують жити за рахунок місцевих бюджетів.

Фактично 40% субвенцій - гроші, які держбюджет давав місцевій владі, - тепер скасовуються. Це величезна сума. Але МВФ вважає, що на цьому потрібно економити.

Тим більше держава фактично забирає у місцевої влади більшу частину податків фізосіб. Наприклад, Києву залишають тільки 40% податків, решті міст - 75%. Але натомість пропонують заробляти самим.

І головний дохід буде від збору податків за нерухомість. Причому МВФ пропонує нам брати плату за всю площу житла", - говорить Охріменко.

За його підрахунками, якщо ми послухаємося рекомендацій фонду, то, наприклад, за двокімнатну хрущовку доведеться заплатити 2 тис. гривень на рік. Причому платити потрібно буде два рази на рік - по тисячі.

"Але якщо в Києві та великих містах ще якось викрутяться, то в сільських місцевостях, де живуть одні пенсіонери та ППшники, або в депресивних регіонах, де роботи немає, доведеться дуже важко. З чого людям платити додаткові податки на нерухомість?" - говорить Охріменко.

До того ж, щоб зібрати податки на нерухомість, потрібні реєстри, яких в Україні немає. "Якщо з житлом ще реєстри створені, то практично не враховані земельні ділянки та нежитлова нерухомість, така, як гаражі і стоянки, з них теж треба брати плату", - говорить Охріменко.

Також за новими правилами Міністерство фінансів та Пенсійний фонд зможуть вимагати у банків інформацію про рахунки громадян (кредити, депозити, поточні рахунки). Таким чином, чиновники збираються боротися з тими, хто, маючи нормальні доходи, користуються субсидіями на оплату комуналки і виплату пільг.

Обмежують і розмір пенсії - її "стеля" складе 10740 грн. Без спецпенсій (призначених до літа 2015 року) залишать працюючих прокурорів, держслужбовців і наукових співробітників. Бібліотекам, музеям і театрам запропонують заробляти самим - Кабмін пропонує розширити їм список можливостей, а ціни буде встановлювати Мінфін.

Однак економічний експерт Андрій Блінов вважає, що, незважаючи ні на що, бюджет реально можна виконати. "Бюджет, незважаючи на всі його мінуси, виглядає реальним. Але, на жаль, я не бачу планування на три роки вперед якихось державних програм, цього тут немає", - говорить Блінов.

Найбільший морський перевізник світу вирішив ліквідувати свій бізнес у Росії

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:32

Данська логістична компанія A.P. Moller-Maersk Group відновила процедуру ліквідації своєї російської дочірньої компанії ТОВ «Maersk». Про це пише російський ресурс РБК, передають Патріоти України. У 2022 році, після початку російського вторгнення в Укр...

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...