Гризти будуть власні скрепи: Росії загрожує величезний стрибок цін на продукти

Витрати на паливо для перевізників товарів в листопаді виросли в середньому на 30%, що не може не позначитися на цінах.
Росіяни скоро будуть мріяти про них? Ілюстрація: соцмережі.

Росія знаходиться на порозі різкого підвищення цін на продукти харчування та інші товари споживчого попиту через підвищення податків і ситуацію на ринку бензіна. Про це йдеться в листі, який прем'єру Дмитру Медведєву направили Національна спілка експертів в сфері транспорту і логістики (Сел), Асоціація компаній роздрібної торгівлі (АКОРТ) і «Руспродсоюз», передають Патріоти України із посиланням на російські ЗМІ.

Після стрибка цін на бензин з їх подальшим «заморожуванням» нафтові компанії почали компенсувати доходи, що випадають за рахунок корпоративних клієнтів, пишуть вони: вводяться сервісні збори, скасовуються знижки. В результаті витрати на паливо для перевізників в листопаді виросли в середньому на 30%.
Транспортні компанії, йдеться в листі, працюють на висококонкурентному і низькомаржинальному ринку і не зможуть утримувати ціни при такому зростанні собівартості. В результаті ціна транспортних послуг може зрости щонайменше на 10%, що неминуче позначиться на роздрібних цінах на товари.
Ситуацію посилить заплановане на 1 січня підвищення ПДВ, скасування пільги до транспортного податку для платників системи «Платон», а також подальше зростання паливних акцизів, які в поєднанні з політикою слабкого рубля стали причиною квітневого шоку на внутрішньому ринку бензину.
Витрати на транспортування можуть займати від 4% до 20% в собівартості продуктів харчування, сказав «Коммерсанту» директор «Руспродсоюза» Дмитро Востріков. За його словами, при незмінній політиці відпускні ціни на російські продукти можуть зрости на 1-8% в залежності від категорії.
Швидше за все, додає Востріков, відреагує сегмент швидкопсувних продуктів, які завозяться в магазини щодня. За словами президента Союзу виробників безалкогольних напоїв і мінеральних вод Максима Новикова, негативний ефект подорожчання палива надасть і на великі компанії з великою географією збуту, і на невеликі локальні підприємства зі складною траєкторією доставки з віддалених населених пунктів.
Лист, відправлений, за словами авторів, 14 грудня, в уряд не надходив, повідомив представник віце-прем'єра Дмитра Козака Ілля Джус.

Курс валют: поняття та особливості його формування

субота, 27 квітень 2024, 15:04

Багато людей у різних країнах користуються актуальним курсом валют, якщо їм хочеться інвестувати чи відкласти гроші, поїхати за кордон чи провести оплату за щось. Курсом є вираження ціни однієї валюти за рахунок іншої валюти. Під час проведення міжнаро...

В Україні подовжили пільгову ціну на електроенергію для населення: Стало відомо, на який термін

субота, 27 квітень 2024, 11:56

Кабінет Міністрів України подовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня. Попередній термін закінчується 30 квітня. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передають Патріоти України. За словами Шмига...