І ще один постріл з Анкари: Туреччина націоналізує активи "Газпрому"

У будь-якому випадку локальна газова суперечка з Туреччиною вже забезпечена, адже знижка на газ для приватних імпортерів, якої вони досягли в квітні, перестає діяти з 2017 року.

Akfel Holding. Фото: Akfel Gaz

Як стало відомо "Комерсанту", "Газпром" може втратити свій найбільший актив в Туреччині. Турецька влада на початку грудня за підозрами у зв'язках з організацією Фетхуллаха Ґюлена де-факто націоналізувала Akfel Holding - найбільшого приватного імпортера газу в країні, в якому володіють частками "Газпром" і Газпромбанк. Про це повідомляють Патріоти України.

За даними "Комерсант", спроби монополії встановити діалог з турецькою владою поки не увінчалися успіхом, хоча саме зараз повинні йти переговори про ціну поставок газу приватним імпортерам в 2017 році. В результаті новий газовий спір з Туреччиною видається майже неминучим.

Частки "Газпрому" і Газпромбанку в Akfel Holding, найбільшому приватному імпортері російського газу до Туреччини, були де-факто націоналізовані, розповіли "Комерсант" джерела, знайомі з ситуацією. Про те, що влада Туреччини взяла під контроль і змінила раду директорів Akfel Holding, повідомляв ICIS Heren 6 грудня, але тоді статус російських інвестицій був неясний. Тепер, за словами джерел "Комерсант", близьких до акціонерів Akfel, турецький Фонд страхування вкладів (TMSF) неформально повідомив їм, що "виконує функції акціонерів". У "Газпромі" і Akfel відмовилися від коментарів, TMSF не відповів на запит "Комерсант".

Найбільші структури Akfel Holding - Akfel Gas (контракт з "Газпромом" на 2,25 млрд кубометрів газу в рік), Avrasia (0,5 млрд) і Enerco (2,5 млрд). В останніх двох компаніях 60% володіє СП Akfel і Газпромбанку. Інші 40% в Enerco належать австрійській OMV. У групи "Газпром" є також міноритарний пакет в Akfel Holding. Крім того, у "Газпрому" опціон на покупку 50% в Akfel Gas, але угода, розпочата в 2014 році, не закрита через відсутність схвалення турецького регулятора. В цілому на компанії групи Akfel припадає 55% в портфелі поставок "Газпрому" приватним турецьким імпортерам і приблизно 20% від усіх поставок російського газу до Туреччини. Група не розкриває фінансові показники, за розрахунками "Комерсант", її річний виторг від газового бізнесу може становити $ 400-500 млн.

За даними джерел "Комерсант", 2 грудня турецька влада повністю змінила раду директорів Akfel Holding, в нього увійшли представники TMSF і консультанти. Це стало можливим завдяки надзвичайному декрету N674, прийнятому після липневої спроби держперевороту в Туреччині. Документ дозволяє владі "брати під контроль" компанії, які звинувачуються або навіть тільки підозрюються у фінансуванні організації Фетхуллаха Ґюлена (визнана в Туреччині терористичною). Жертвами декрету вже стали близько 1,2 тис. турецьких компаній.

Співрозмовники "Комерсант" стверджують, що в разі Akfel предметом розслідування були зв'язку засновників групи братів Мурата і Фатіха Бальтачі, проте ніяких пояснюють документів або доказів своїх підозр влади акціонерам поки не представили. Мурат Бальтачі знаходиться під арештом, Фатіх покинув Туреччину. За твердженнями джерел "Комерсант", близьких до акціонерів Akfel, панове Бальтачі вже повністю вийшли з капіталу групи і зберігають тільки невеликі міноритарні пакети в ряді компаній.

За інформацією "Комерсант", в "Газпромі" ситуацію сприйняли вкрай болісно, і глава компанії Олексій Міллер підняв питання на зустрічі з прем'єром Туреччини Біна Йилдириму, який приїжджав до Москви 6 грудня проте той не дав предметних пояснень. "У нас просто забрали самого ефективного та прибуткового продавця російського газу в Туреччині", - констатує співрозмовник "Комерсант", близьке до "Газпрому". На його думку, актив "забрали з кінцями". Наскільки жорстку позицію займе монополія, поки неясно, оскільки їй потрібні робочі відносини з турецькою владою для реалізації вкрай політично важливого проекту "Турецький потік".

У будь-якому випадку локальна газова суперечка з Туреччиною вже забезпечена, адже знижка на газ для приватних імпортерів, якої вони досягли в квітні (див. "Комерсант" від 13 квітня), перестає діяти з 2017 року. Зараз компанії мали б вести з "Газпром експортом" переговори щодо ціни на 2017 рік, але фактично вони згорнуті, констатують співрозмовники "Комерсант". Крім цього "Газпром" і турецька газова держкомпанія Botas зараз сперечаються за ціною на газ в Стокгольмському арбітражі.

Джерела "Комерсант" припускають, що тепер "пучок турецьких газових проблем" буде остаточно взаємопов'язаний і політизований, оскільки вирішувати їх і з того і з іншого боку будуть одні і ті ж люди. Так, ряд співрозмовників "Комерсант" вказує, що глава турецького Міненерго Берат Албайрак, зять президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана, був предметно обізнаний про ситуацію з Akfel. Подібна ситуація, враховуючи вбивство посла Росії в Туреччині, зажадає і від російської сторони прийняття не тільки комерційних, а й політичних рішень.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...